Renovatieplicht voor Vlaamse woningen vanaf 2023

MRSlogan
blog renovatieplicht b2c

De Vlaamse overheid voert vanaf 1 januari 2023 een renovatieverplichting in voor residentiële gebouwen. Deze extra maatregel is een aanvulling op het bestaande Vlaamse Energie-en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030. Word je nieuwe eigenaar van een woning of ben je van plan een huis te kopen in 2023? Lees hier wat de renovatieplicht voor jou zal betekenen.

Wat houdt de renovatieplicht in voor mijn woning? 

De renovatieplicht spoort nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen aan om energetisch te renoveren. Het EPC-label, ook wel energieprestatiecertificaat, bepaalt hierbij hoe energiezuinig een gebouw werkelijk. De scores lopen van A+ tot F, waarbij A+ de beste en F de slechtste score is.

Woningen met een akte vanaf 1 januari 2023 moeten binnen een termijn van vijf jaar energiezuiniger worden. De EPC-norm hiervoor ligt vast op een minimum van energielabel D.

Waarom wordt de renovatieplicht ingevoerd? 

De extra maatregel versterkt ons huidige Vlaamse Energie- en Klimaatplan. Zo wil Vlaanderen tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35 procent verminderen. Vervolgens willen ze op lange termijn, tegen 2050, klimaatneutraal zijn.

Om bovenstaande doelstellingen alsnog te bereiken moet Vlaanderen dringend in actie schieten. De focus ligt daarom hoofdzakelijk op het verminderen van onze CO2-uistoot, die vooral voortkomt uit gebouwen.

Welke financiële steun is er beschikbaar? 

De Vlaamse overheid voorziet verschillende financiële steunmaatregelen. Eerst en vooral kunnen eigenaars die grondig renoveren tot een EPC-label B aanspraak maken op een energielening+ of een renteloos renovatiekrediet. Vervolgens kan je daarbovenop een negatieve rente bekomen vanaf een energielabel C.

Tot slot zijn er ook premies om het investeren in duurzame en hernieuwbare energie te stimuleren. De premies voor zonnepanelen, thuisbatterij en warmtepompen zijn hier een mooi voorbeeld van.

Wil je graag meer weten rond de premie voor zonnepanelen en thuisbatterij? Klik hier!

Hoe maak ik mijn woning energiezuinig?

Alles begint bij de huidige staat van jouw aangekochte woning. De bouwschil bepaalt grotendeels hoe energiezuinig een woning echt is. Hieronder vallen volgende zaken:

  • Gevelisolatie
  • Isolerende beglazing
  • Vloerisolatie
  • Nieuwe verwarmingstechnologie (vb. warmtepompen)

Verder bepaalt de aanwezigheid van hernieuwbare energie mee jouw energielabel. De investering in zonnepanelen met thuisbatterij kan een oplossing bieden.

Enerzijds weegt de investering in zonnepanelen gecombineerd met een thuisbatterij financieel veel minder zwaar door. Anderzijds heeft dit ook nog eens een positieve invloed op jouw EPC-label.

Bovendien verdien je de investering in zonnepanelen met thuisbatterij al terug in enkele jaren. Vanaf dan maak je hierop winst.

MRSolar proactieve offerte Vlaanderen (NL) 2022

Zit je nog met vragen? Wij helpen je graag verder!

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social