blog energiefactuur

Als consument is het niet altijd even gemakkelijk om jouw energiefactuur te begrijpen. Via deze blog lichten we toe welke soorten facturen er bestaan en hoe jouw energiefactuur wordt opgemaakt. Op die manier ontdek je hoe groot jouw energiekost is en waarop je kan besparen om onaangename eindafrekeningen te voorkomen.

Welke energiefacturen bestaan er? 

Eerst en vooral sluit je als consument een energiecontract af bij een energieleverancier naar keuze. Deze energieleverancier zal jou verschillende soorten facturen opsturen. We zetten ze even op een rij.

1) Voorschotfactuur

Jouw voorschotfactuur is een vast bedrag dat je maandelijks, tweemaandelijks of elke drie maanden betaalt aan jouw energieleverancier. Het voorschotbedrag is doorgaans gebaseerd op jouw verbruikshistoriek en is een inschatting van jouw toekomstige verbruik. Dankzij de voorschotfacturen zijn jouw energiefacturen gespreid over het volledige jaar.

2) Jaarafrekening

Elk jaar ontvang je rond dezelfde periode jouw jaarafrekening. Deze factuur bevat jouw werkelijke verbruik over één jaar tijd. Dit wordt berekend door het verschil tussen jouw twee meterstanden in kaart te brengen.

Indien jouw totale verbruik uiteindelijk hoger ligt dan de reeds betaalde voorschotten, zal je moeten bijbetalen. Ligt het verbruik lager dan jouw voorschotten? Goed nieuws, je krijgt geld teruggestort!

3) Slotfactuur

Een slotfactuur wordt enkel opgemaakt als je weggaat bij jouw huidige energieleverancier. Dit kan om diverse redenen zoals een verhuis, overstap naar een andere leverancier, overlijden…. .

De slotfactuur is de berekening tussen jouw laatste opgegeven meterstanden en de meest recente jaarlijkse meteropname. Via deze factuur wordt dus de betaling van jouw resterende energieverbruik vereffend.

Waaruit bestaat mijn eindafrekening?

Jouw jaarlijkse eindafrekening voor aardgas en elektriciteit bestaat hoofdzakelijk uit drie delen:

  • Energiekost
  • Nettarieven
  • Heffingen

Energiekost

Laten we beginnen bij het begin, de energiekost.

Jouw verbruik, ook wel energiecomponent genoemd, weegt het zwaarste door en wordt uitgedrukt in eurocent/kWh voor elektriciteit en aardgas. Als klant kan je steeds kiezen tussen verschillende tarieven en contracten.

Enerzijds heb je de keuze tussen een enkelvoudig of dubbel elektriciteitstarief (dag/nacht). Indien er sprake is van een dubbel tarief, wordt er een opsplitsing gemaakt op de factuur zodat het prijsverschil duidelijk is.

Voor aardgas is dit weer een ander verhaal. Op jouw meter thuis lees je jouw gasverbruik af in m³ (volume). Op jouw factuur zal dit omgerekend staan in kWh. Vervolgens geldt bij gas, in tegenstelling tot elektriciteit, alleen maar een enkelvoudig tarief.

Anderzijds kan je ook opteren voor een contract met een vaste, variabele of dynamische energiecomponent. Hou je niet van een prijsrisico? Kies dan voor een vast tarief. Zo weet je vooraf welk bedrag je zal betalen per verbruikte kWh.

Tot slot komt er, bovenop jouw eigenlijke verbruik, ook nog eens een vaste vergoeding/abonnementskost. Dit maakt deel uit van de inkomsten van jouw energieleverancier en omvat alle administratieve kosten zoals onder andere de klantendienst, verwerken en versturen van facturen,…. .

Nettarieven

De nettarieven verwijzen naar alle infrastructuur en diensten die het mogelijk maken de energie tot bij jou thuis te krijgen. Het bedrag hiervoor is afhankelijk van de netbeheerder die actief is in jouw regio (vb. Fluvius, Sibelga, Ores…)

In het algemeen kunnen we drie verschillende nettarieven onderscheiden:

    • Distributienattarieven (= gebruik/onderhoud distributienet)
    • Transmissienettarieven (= vervoer van de elektriciteit)
    • Transportnettarieven (= vervoer van aardgas)

Heffingen

Het laatste deel van jouw energiefactuur bestaat uit heffingen vanuit de overheid. Hier kan je het onderscheid maken tussen de belastingen en de btw.

Recent voerde de federale regering een tijdelijke btw-verlaging in voor aardgas en elektriciteit. De btw-verlaging geldt voor gas- en elektriciteitscontracten van gezinnen.

Voor elektriciteit loopt de btw-verlaging van maart 2022 tot september 2022. Voor gas werd dit pas vanaf april 2022 ingevoerd en eindigt dit ook in september 2022.

Gedurende deze periode bedraagt de btw dus maar 6% in plaats van 21%.

Zo voorkom je een hoge eindafrekening

Nu je weet hoe je je energiefacturen kan aflezen, kan je makkelijker onaangename jaarafrekeningen en dus verrassend hoge energiekosten voorkomen. Hierbij enkele tips om jouw energiekost onder controle te houden:

  • Stem jouw voorschotfacturen af op jouw huidig verbruik en bouw dus niet enkel verder op het verbruik van een jaar geleden. Verhoog eventueel jouw maandelijkse voorschotten om zo extra onverwachte kosten op de jaarafrekening te vermijden.
  • Monitor elke maand jouw verbruik door je meterstanden bij te houden. Op die manier krijg je zicht op jouw verbruiksprofiel en kan je makkelijker een inschatting maken van de totale kost van jouw verbruik. Op die manier kan je rekening houden met de energiekost of kan je tijdig jouw verbruiksgedrag bijsturen om te besparen.

Conclusie

Op jouw energiefactuur staan er een heel wat kosten aangerekend waar je als consument jammer genoeg géén invloed op kan uitoefenen. Gelukkig kan je onverwachte kosten vermijden door een actieve opvolging en tijdige bijsturing van jouw verbruik.

Wil je nog meer besparen? Kijk dan vooral naar jouw energiekost en verbruik. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan de investering in zonnepanelen met thuisbatterij overwegen. Zo ben je minder afhankelijk van het net en kan je jouw verbruik beperken dankzij de zon!

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social