MRSlogan
Energiefactuur 2022

Je hebt het de afgelopen weken ongetwijfeld al gehoord of ondervonden in jouw portemonnee, recordprijzen voor energie. Wereldwijd schieten de energieprijzen de hoogte in. Veel gezinnen gaan hierdoor op zoek naar oplossingen. Daarnaast is er vanaf 2022 de invoering van het zogenaamde capaciteitstarief die jouw energiefactuur sterk zal beïnvloeden. Benieuwd hoe jij jouw energiekost kan doen dalen? 

Waarom blijven de energieprijzen stijgen?  

Nu de samenleving stillaan zijn weg vindt rond de coronacrisis, begint ook de economie zich opnieuw te herstellen. De vraag naar energie, olie en gas is op korte termijn sterk toegenomen waardoor het aanbod niet kan volgen. Daarbovenop komt de verdubbeling van de CO2-prijzen die, door onder andere energieleveranciers, betaalt worden. Resultaat? Stijgende energieprijzen voor de eindconsument.

Wat is het capaciteitstarief?

Een energiefactuur bestaat hoofdzakelijk uit drie vaste delen: de energiekost, de nettarieven en de algemene heffingen. Naast de stijgende energiekost is er vanaf 2022 ook het capaciteitstarief. Dit nieuwe tarief heeft invloed op de huidige nettarieven op jouw factuur.

De nettarieven worden momenteel berekend op basis van jouw afname van het openbare net. Het capaciteitstarief brengt hier verandering in. Een deel van de nettarieven wordt hierbij berekend op basis van de netcapaciteit die je gebruikt.

Kortom betekent dit dat je minder zal betalen als je bewuster omgaat met jouw energie. Wie zijn verbruik niet spreidt om piekmomenten te vermijden (=peak shaving), zal dit uiteindelijk voelen met een hogere energieafrekening.

Hoe kan ik mijn energiekost doen dalen?

Naast het vergelijken van energieleveranciers zijn er ook nog andere manieren om jouw energiefactuur onder controle te houden.

De installatie van zonnepanelen is en blijft een slimme zet voor jouw energiefactuur. Zonne-energie biedt enerzijds de kans om jouw zelfverbruik te verhogen. Een hoger zelfverbruik betekent dat je minder afhankelijk bent van prijsstijgingen voor energie. Anderzijds kan je bij een bewust verbruik ook jouw verbruikspieken beperken. Dit wordt ook weleens peak shaving genoemd.

Tot slot gelden er ook in 2022 nog aantrekkelijke premies voor zonnepanelen met thuisbatterij. Zoals je hieronder kan zien blijven de subsidies voor groene energie jaar na jaar dalen en doven ze volledig uit eind 2024.

Premie zonnepanelen:

overzicht premie zonnepanelen

Premie thuisbatterij:

overzicht premie thuisbatterij

Zit je na het lezen van deze blog nog met vragen? Contacteer onze energie experten voor vrijblijvend advies!

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social