Wie kiest voor zonne-energie, maakt sowieso een goede keuze richting duurzamer wonen. Ook financieel mag je na verloop van tijd rendement verwachten van je investering in zonnepanelen. Let wel: er is een verschil tussen de eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen en Wallonië – en dat heeft alles te maken met de terugdraaiende teller.
Zonne-energie levert heel wat voordelen op, in de eerste plaats voor een duurzamer milieu. Ook financieel kan het een besparing betekenen, waar je ook woont. Er is wel een locatieafhankelijk verschil wat betreft de tellers. In Wallonië verdwijnt de terugdraaiende teller op 1 januari 2024. Echter: wie nu kiest om er zonnepanelen te plaatsen, rest nog heel even de mogelijkheid om toch een terugdraaiende teller aan te vragen.
Van terugdraaiende teller …
Het principe van de terugdraaiende teller is eenvoudig: verbruik je meer dan je opwekt, dan draait de teller vooruit en verhoogt de meterstand. Wek je meer op dan je kan verbruiken? Dan draait de teller terug en verlaagt de meterstand. Die meterstand wordt jaarlijks doorgegeven aan de netbeheerder. Eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller ontvangen bovendien het prosumententarief: een vergoeding voor de kWh die ze op het net zetten. Wordt die stroom later terug van het net genomen, dan betalen ze hetzelfde tarief.

… naar digitale meter
De digitale meter geeft een beter inzicht in ons energieverbruik. Het stimuleert gezinnen om het verbruik van hun woning te verlagen door productie en verbruik beter op te volgen en op elkaar af te stemmen. De meterstand wordt automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder – en niet meer jaarlijks, zoals bij de terugdraaiende teller.
Digitale meter in Vlaanderen in opmars
In Vlaanderen startte de geleidelijke uitrol van de digitale meter op 1 juli 2019 met het idee dat de klassieke meter achterhaald was. Tegen 2024 zal netbeheerder Fluvius bij 80% van de huishoudens in Vlaanderen een digitale meter hebben geplaatst, vóór 2030 volgen alle overige eigenaars van zonnepanelen in het Vlaamse Gewest.
Zowel de hoofdmeter als de (eventuele) klassieke exclusief-nachtmeter worden vervangen. Tot 31 december 2024 zijn er eigenaars die – onder voorwaarden – hun analoge meter mogen behouden. Zo moet de installatie minder dan 15 jaar oud zijn en uiterlijk in dienst genomen op 31 december 2020.
Wallonië behoudt terugdraaiende teller langer
De analoge, terugdraaiende teller blijft langer de norm in Wallonië dan in Vlaanderen. De Waalse overheid stelde immers dat de terugdraaiende teller het effect van de digitale meter zou voorbijsteken. De digitale meter zou leiden tot discriminatie tussen huishoudens die vóór 2021 zonnepanelen plaatsten en zij die na 2021 zonnepanelen installeerden.
Huishoudens met zonnepanelen in Wallonië kunnen ervoor kiezen om hun terugdraaiende teller te behouden tot 1 januari 2025. Wie een nieuwe installatie plaatst, kan nog tot eind 2023 kiezen voor het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief. Wie op 1 januari 2024 eigenaar is van een systeem met terugdraaiende teller, geniet daar nog van tot eind 2030. Vanaf dan worden de tellers ook in Wallonië volledig digitaal.
Terugverdientijd en rendement zonnepanelen
De terugverdientijd van zonnepanelen is de laatste jaren verkort door onder andere de hoge energieprijzen. Wij berekenden dat je in Wallonië je zonnepaneleninstallatie reeds na 5 jaar hebt terugverdiend. Belangrijke factoren hiervoor zijn de energietarieven, de omvang van je installatie, de oriëntatie van het dak en je verbruik.
Wil je het rendement berekenen voor jouw gezin of woning in Wallonië? Dat kan! Vul de vragen in en een energie-expert contacteert je zo snel mogelijk met meer informatie.
Zonnepanelen in Wallonië? Bestel ze nu mét terugdraaiende teller
Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een slimme investering. Het milieu én je portemonnee zullen je dankbaar zijn. Wens je een vrijblijvende offerte te ontvangen? Wil je meer informatie over de mogelijkheden in jouw regio? We helpen je met plezier verder, in Vlaanderen of Wallonië.
Tot 31 december aantrekkelijk aankoopvoordeel op de Enphase IQ thuisbatterij.
Vanaf 1 januari dit jaar geldt in heel Vlaanderen het capaciteitstarief. Met dit initiatief wil de VREG huishoudens stimuleren om hun stroomverbruik te spreiden zodat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van jouw hoogste kwartiervermogen per maand. Met andere woorden: de hoogste verbruikspiek die geregistreerd wordt over een gemiddelde van […]
Meer rendement dankzij geïntegreerde energie-installatie
(Artikel Trends 2023) Bij een overstap naar groene energie voor je gebouw is het belangrijk dat de verschillende delen van je energie-installatie goed op elkaar zijn afgestemd en met elkaar kunnen communiceren. Zo zal het rendement van je investering enkel maar toenemen. Een totaalspecialist kan je hierin ontzorgen. MR Solar installeert zonnepanelen, batterijen, laadpalen en […]
Extra genieten van de zon met MR Solar
(Artikel Fleur De Lys 2023) Er is geen bron groter dan de zon. Zo luidt het motto van MR Solar: installateurs van zonnepanelen. Met meer dan twaalf jaar ervaring en filialen in België en Nederland, zijn deze professionele zonnekloppers niet langer weg te denken uit de wereld van hernieuwbare energie. Maar zelfs met meerdere vestigingen […]