Heb je zonnepanelen en valt je omvormer soms uit? Tijdens de zonnige maanden komt het fenomeen van uitvallende omvormers tijdens piekmomenten vaker voor.
In de meeste gevallen is er geen sprake van een technisch defect aan je omvormer, maar valt hij uit vanwege een tijdelijk te hoge spanning. Dit gebeurt vooral in de lente en zomer wanneer er veel zonne-energie wordt geproduceerd en het elektriciteitsnet in jouw regio die piek tijdelijk niet kan verwerken.
Om de veiligheid te waarborgen, schakelen omvormers zich automatisch uit. Zodra de spanning daalt, schakelen ze zichzelf automatisch weer in. Dit is een normale bescherming waarbij de omvormer geen gevaar loopt op blijvende schade.
Als energie expert staat MR Solar klaar om je te informeren over welke stappen je kan ondernemen.
Wat is de oorzaak van jouw uitvallende omvormer?
In de eerste plaats is het belangrijk om in deze situatie te achterhalen wat de oorzaak is van de uitval van jouw omvormer.
Hieronder geven we enkele stappen mee:
- Controleer de zekeringen in jouw elektriciteitskast. Indien er zekeringen gesprongen zijn naast die van de zonnepanelen, komt de oorzaak waarschijnlijk niet rechtstreeks van de zonnepanelen. Ga na of er werkzaamheden zijn in jouw buurt. Indien dit niet het geval is kan je nagaan welke apparaten op dit circuit de kortsluiting mogelijks kunnen veroorzaken.
- Kijk in jouw omvormerapplicatie of er een foutmelding werd geregistreerd.
Zodra de foutmelding gekend is, kan je in de omvormerhandleiding of online bij de fabrikant opzoeken wat deze melding precies betekent om actie te ondernemen. - Heb je bovenstaande stappen doorlopen en kom je nog steeds uit op een uitval door spanningsstijging? Check dan even de afstand tussen de teller en de omvormer.
Is de afstand meer dan 10 meter? Neem dan je contact op met jouw installateur. Bij minder dan 10 meter neem je rechtstreeks contact op met jouw netbeheerder. Afhankelijk van jouw netbeheerder zijn er bepaalde maatregelen en compensaties beschikbaar.
Overzicht netbeheerders:
Fluvius: Vlaanderen
Ores: belangrijkste netbeheerder in Wallonië
Sibelga: Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Uitzonderingen WallonIë:
Resa: Luik
AIEG: Andenne, Gesves, Ohey, Rumes, Viroinval;
AIESH: Erquelinnes, Beaumont, Froidchapelle, Sivry-Rance, Mummies, Chimay, Couvin;
REW: Waver, Limal en Bierges
Wat te doen bij uitvallende omvormers van zonnepanelen?
Afhankelijk van jouw netbeheerder kan je het volgende stappen ondernemen.
De netwerkchecker van Fluvius
Fluvius lanceerde sinds kort de Netwerkchecker. Deze online tool van Fluvius brengt in kaart in welke regio’s uitvallende omvormers vaak voorkomen. Deze Netwerkchecker kan je raadplegen via volgende instructies:
- Ga naar jouw MijnFluvius account en log in
- Navigeer naar het tabblad Groene stroom en kies voor Netwerkchecker
- Voer jouw EAN nummer in
Afhankelijk van jouw regio kan je volgende resultaten krijgen:
- Laag risico: Geen openstaande klachten in de buurt; laag risico op uitval.
- Bestaand risico: Minstens één klacht met een netgebonden oorzaak; dit betekent niet direct dat de omvormer uitvalt, maar Fluvius onderzoekt mogelijke oplossingen.
- We zijn ermee bezig: Een klachtendossier is al in behandeling voor het ingevoerde EAN-nummer.
Het is belangrijk om Fluvius op de hoogte te brengen als je kampt met dit probleem. Dit kan je telefonisch doen via het nummer 078 35 35 00. Zonder melding kan Fluvius geen actie voor jou ondernemen en kan je ook geen compensatie ontvangen. Welke voorwaarden er van toepassing zijn voor het verkrijgen van een compensatie, kan je verder terugvinden in deze blog.
Na jouw melding neemt Fluvius binnen de 10 werkdagen contact met je op om de situatie samen te bekijken.
De online interactieve kaart van Ores
Op de website van netbeheerder Ores kan je via een handige interactieve kaart inzicht krijgen in jouw regio. Via de legende kan je zien in welke gebieden er spanningsafwijkingen werden geregistreerd en waar er werkzaamheden werden uitgevoerd of zijn ingepland.
Vergeet niet om bij Ores een melding in te dienen als jouw omvormer vaak uitvalt. Dit kan je doen via volgend online formulier.
Compensatie per netbeheerder
Als jouw omvormer vaak uitvalt kan je recht hebben op een compensatie. We sommen de voorwaarden en bedragen even voor je op.
Fluvius
Voorwaarden:
- Je hebt een decentrale productie-eenheid, aangesloten op het laagspanningsnet, waarvan de omvormer soms uitvalt.
- Je hebt je installatie al aangemeld in Mijn Fluvius.
- De omvormer valt niet uit door een fout van de binneninstallatie.
- Je hebt de storing ‘het uitvallen van je omvormer’ gemeld via 078 35 35 00. Fluvius kon het probleem van de uitvallende omvormer niet oplossen binnen de 30 dagen na melding van de storing.
Compensatie:
Het compensatiebedrag is gebaseerd op het omvormervermogen van jouw PV-installatie.
In 2023 bedroeg dit 10,6 euro per kVA omvormervermogen.
Dit bedrag wordt berekend op een gemiddeld productieverlies per jaar. Het compensatiebedrag wordt jaarlijks herzien waarbij de info voor 2024 voorlopig nog niet gekend is.
Waalse Overheid
De Waalse overheid is volop bezig met een wetvoorstel voor een compensatie. Dit voorstel moet eerst nog voorgelegd worden aan de Raad van State voordat het wordt teruggestuurd naar de regering. Kortom is de compensatie voorlopig nog niet van kracht.
We geven wel graag al de voorwaarden en compensatie mee over het lopende wetsvoorstel.
Voorwaarden:
- De aanvraag voor compensatie moet binnen de 15 dagen ingediend worden nadat de omvormer is uitgevallen
- De distributienetbeheerders kan het probleem niet binnen de 4 maanden oplossen
Compensatie:
De hoogte van de compensatie is gebaseerd op het vermogen van de installatie. Hierbij houden ze rekening met €48/kVa. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de gemiddelde elektriciteitsprijzen in het voorgaande jaar.
Conclusie
Bij een uitvallende omvormer is er niet meteen reden tot paniek. In de meeste gevallen ligt dit aan het distributienet en niet aan een technisch probleem van jouw installatie. We raden hierbij aan om steeds eerst de stappen in onze blog door te nemen alvorens jouw installateur te contacteren. Zo kom jij het snelst tot de juiste oplossing.
Tot slot kan je ook zelf een bijdrage leveren door het net niet te gaan overbelasten. Dit doe je door jouw zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld jouw elektrische wagen overdag laden en/of de overtollige energie opslaan in een thuisbatterij. Daarenboven kan een slim energiemanagementsysteem (EMS) jou moeiteloos helpen om jouw opgewekte energie zo rendabel mogelijk te managen.