Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het is dé hamvraag bij elke installatie. Het antwoord hangt grotendeels af van je jaarlijks verbruik. Te veel zonnepanelen zou betekenen dat je veel van je energie in het net moet injecteren, te weinig panelen maakt je dan weer te afhankelijk. Wij helpen je bij het vinden van het ideale evenwicht!

Investeringskost vs. opbrengsten

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen is het, zoals zo vaak, kwestie van de kosten en opbrengsten tegen elkaar af te wegen. Het eerste zonnepaneel is sowieso het duurste. Dat komt doordat er vrij hoge vaste kosten verbonden zijn aan een installatie. Denk aan de administratie, keuring, omvormer, … Hoe meer panelen je legt, hoe meer je die kosten zal kunnen spreiden.

Of het dan nut heeft om meteen je volledige dak vol te leggen? Waarschijnlijk niet. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer ze opbrengen. Maar die grote opbrengsten verhogen ook de kans dat je niet alle energie zelf kunt gebruiken. Die overschotten injecteer je op het net tegen een kleine vergoeding. Daarmee win je zelden je grotere investering terug …

investeringskost versus opbregst

Afgestemd op je verbruik

Een té kleine installatie is minder rendabel, maar een té grote is dat ook. Het is dus kwestie van de juiste balans vinden tussen de twee uitersten. Een maximaal financieel rendement kan worden bepaald volgens het jaarlijks verbruik:

  • Heb je een klein verbruik? Produceer dan 100 tot 120% van je jaarlijks verbruik.
  • Heb je een gemiddeld verbruik? Produceer dan 80 tot 100% van je jaarlijks verbruik.
  • Heb je een groot verbruik? Produceer dan 60 tot 80% van je jaarlijks verbruik. Bedrijven zijn logischerwijs vaak de grotere verbruikers.

 

Daarnaast heeft je verbruiksprofiel ook een invloed. Hoe meer je overdag verbruikt, hoe beter je financieel rendement wordt. Is je verbruik in de winter groot doordat je bijvoorbeeld elektrisch verwarmt? Dat verbruik zal je nooit kunnen opvangen met zonnepanelen door de beperkte zonuren tijdens de wintermaanden.

Zelf je rendement berekenen? Je doet het makkelijk online!

thuisbatterijen voor extra rendement

Thuisbatterij voor extra rendement?

Een thuisbatterij zal je rendement niet drastisch verhogen. Het zal er wel voor zorgen dat je investering in zonnepanelen gewaarborgd blijft. Het grote voordeel van een thuisbatterij is wel dat je ook ’s nachts je eigen energie kunt gebruiken én dat stijgende energieprijzen weinig invloed hebben.

 

Wil na het lezen van deze tips graag een voorstel op maat van je woning en verbruik? Onze experten helpen je met plezier!

MR Solar header

Wat betekent een uitvallende omvormer precies?

By mrsolar | 18 juli 2024

Heb je zonnepanelen en valt je omvormer soms uit? Tijdens de zonnige maanden komt het fenomeen van uitvallende omvormers tijdens piekmomenten vaker voor. In de meeste gevallen is er geen sprake van een technisch defect aan je omvormer, maar valt hij uit vanwege een tijdelijk te hoge spanning. Dit gebeurt vooral in de lente en […]

MR Solar en Lotto Dstny vernieuwen samenwerking: een alliantie voor een duurzame toekomst 

By mrsolar | 15 juli 2024

Lotto Dstny wordt ook in 2025 gesponsord door partner MR Solar, de internationale specialist in duurzame energie-oplossingen. Met oplossingen als zonnepanelen, batterijen, laadpalen en energiemanagementsystemen zijn ze alvast klaar voor de volgende energiesprint.  Een energieke partnership De basis van onze energieke partnership met MR Solar ligt in enkele straffe raakvlakken met onze partner: het geloof […]

Inzicht krijgen in je verbruik dankzij een energiemanagementsysteem

By mrsolar | 4 juli 2024

Er is niets zo frustrerend als een hoge energiefactuur en niet weten waar de veroorzakers zich situeren. Daar loert een energiemanagementsysteem (EMS) om de hoek. Dankzij een EMS krijg je inzicht in je energieverbruik, én kun je je elektriciteitsverbruik beter monitoren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om je elektriciteitsverbruik te spreiden of te verschuiven naar […]

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social