Hoe recycleer ik mijn photovoltaïsche zonnepanelen?

MRSlogan
blog recyclage zonnepanelen

Het einde van de levensduur van de eerste generatie zonnepanelen komt stillaan in zicht. Als eigenaar van zonnepanelen vraag je je ongetwijfeld wel eens af wat je best doet met een versleten of defecte PV-installatie. Hieronder leggen we uit wat je met oude zonnepanelen kan doen en hoe je die kan recycleren. 

Wie beheert de recyclage van zonnepanelen? 

In 2016 werd PV CYCLE Belgium opgericht als het enige beheerorganisme voor de recyclage van zonnepanelen in België. Via een georganiseerd inzamelsysteem en verspreid netwerk in België geven ze afgedankte zonnepanelen een tweede kans.

PV CYCLE Belgium biedt recyclage aan voor zowel particulieren als installateurs. De inzameling van de oude of kapotte zonnepanelen gebeurt op twee manieren. Enerzijds kan je zelf de oude panelen naar een inzamelpunt brengen in jouw buurt. Anderzijds kan je ook kiezen om jouw installatie te laten ophalen. Dit is wel enkel van toepassing op de grotere installaties die meer dan 80 panelen tellen.

Tot slot is het ook praktisch om te weten dat je ook de omvormer en thuisbatterij kan recycleren. De omvormer kan je inleveren bij Recupel en voor de thuisbatterij kan je terecht bij Bebat.

Wat is de kostprijs? 

In Vlaanderen is er sinds 1 juli 2017 een vaste recyclagebijdrage van kracht voor zonnepanelen. De recyclagebijdrage komt neer op €2 per paneel (excl. btw). Het Brusselse Gewest voerde dezelfde verplichting in op 1 juli 2020 en het Waalse Gewest volgde in januari 2022. Uiteindelijk komt elke bijdrage terecht in een fonds die een kosteloze inzameling en recyclage mogelijk maakt.

Hoe zit het recyclageproces in elkaar? 

Het recyclageproces voor een zonnepaneel bestaat uit 2 fasen. Ten eerste is er de primaire ontmanteling waarbij de oppervlakkige materialen zoals de aansluitdoos, kabels, en dichtingsrubbers worden verwijderd.

Vervolgens is er de secundaire ontmanteling. Tijdens deze fase wordt het volledige paneel laag per laag ontmanteld. Elk paneel bestaat namelijk uit verschillende componenten zoals onder andere glas, aluminium en plastic. Hierbij ondergaat elk element een specifiek recyclageproces. Op het einde van een dergelijk recyclageproces is ongeveer 80-90% van een zonnepaneel gerecycleerd.

 

ecyclagecyclus zonnepanelen

Welke tips verlengen de levensduur van mijn zonnepanelen? 

 

1) Ga voor kwaliteit bij de aankoop van zonnepanelen.

Eerst en vooral is de keuze van de zonnepanelen belangrijk. Bij het maken van die keuze vergelijk je het best enkele panelen. Let hierbij op het rendementsverlies en de vermogensgarantie. Zo heb je meteen ook een idee van de levensduur van jouw duurzame investering.

 

2) Zorg voor een goed onderhoud van jouw installatie.

Verder raden we aan om, afhankelijk van jouw omgeving, de zonnepanelen jaarlijks of tweejaarlijks te (laten) reinigen. Zo blijft het materiaal onderhouden, wordt de elektrische bekabeling gecontroleerd en heb je steeds een optimaal rendement.

 

3) Volg de opbrengst van jouw PV-installatie op.

Bovendien hebben recente installaties sinds enkele jaren een monitoringssysteem. Via een handige applicatie, gelinkt aan jouw omvormer, kan jij technische storingen tijdig opsporen.

 

Zit je nog met enkele vragen? Contacteer onze collega’s voor meer informatie!

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social