Renovatieplicht voor niet-residentiele gebouwen start in 2022

MRSlogan_return
blog renovatieplicht b2b

Vanaf januari 2022 zijn alle niet-residentiële gebouwen verplicht energetisch te renoveren. Bedrijven moeten vanaf nu voldoen aan een minimaal maatregelenpakket in het kader van de renovatieplicht. Wij vatten de belangrijkste informatie even samen.

Wat betekent de renovatieplicht voor bedrijven?

Als nieuwe eigenaar van een niet-residentieel gebouw ben je verplicht om vanaf 2022 aan enkele maatregelen te voldoen. Deze renovatiemaatregelen slaan vooral op het verkrijgen van een goed EPC-label. Hiervoor werden volgende vier maatregelen vastgelegd:

  • Dakisolatie
  • Beglazing
  • Opwekkers voor ruimteverwarming
  • Koelinstallaties

Na het verlijden van de verkoopakte krijg je als eigenaar vijf jaar de tijd om aan bovenstaande maatregelen te voldoen.

Hoe worden bedrijven onderscheiden?

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen kleine en grote bedrijven op basis van de oppervlakte.

Onder kleine bedrijven behoren alle niet-residentiële gebouwen tot 500 m2. Zij moeten aan twee zaken voldoen. Ten eerste is er het bovenstaande maatregelenpakket. Ten tweede moeten ze een energielabel C of beter behalen.

Vervolgens zijn er nog alle gebouwen vanaf 500m2. Naast het minimale maatregelenpakket moeten grote bedrijven ook voldoen aan de voorwaarde rond hernieuwbare energie. Hierbij moet er vanaf januari 2023 minimaal 5% hernieuwbare energie aanwezig zijn.

Administratieve sanctie voor wie niet aan renovatieplicht voldoet

Wie niet voldoet aan de renovatieplicht kan een administratieve geldboete krijgen. De boete loopt al snel op van 500 euro tot 200.000 euro. De controle zelf gebeurt door de organisatie VEKA. Bovenop de boete legt VEKA ook meteen een nieuwe termijn vast waarbinnen je alsnog aan de verplichting moet voldoen.

Hernieuwbare energie als oplossing

Hernieuwbare energie kan zowel voor kleine als grote ondernemingen de oplossing zijn om aan de renovatieplicht te voldoen.

Zo helpen zonnepanelen de kleine bedrijven bij het verbeteren van hun EPC-label. Anderzijds kunnen grote bedrijven hun beschikbare (dak)oppervlakte gebruiken voor het installeren van zonnepanelen. Op die manier vergroot jouw bedrijf de kans om de gewenste 5% te behalen. Bovendien verdien je jouw duurzame investering op termijn ook terug.

Wie kiest voor zonnepanelen kan via de overheid rekenen op verschillende soorten financiële steun. Afhankelijk van jouw situatie kan je in aanmerking komen voor volgende subsidies:

Zit je nog met vragen na het lezen van deze blog en onze blogs over de financiële overheidssteun? Onze collega’s staan voor je klaar met advies.

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social