Duurzaam investeren in jouw bedrijf doe je niet alleen

MRSlogan_return
Call Groene stroom bedrijven

Ben je van plan met jouw bedrijf te investeren in groene energie? De Federale én Vlaamse overheid staan klaar met verschillende financiële tegemoetkomingen. Benieuwd of je met jouw bedrijf in aanmerking komt? We lichten de belangrijkste subsidies graag verder voor je toe!

Wat is de Call groene stroom?

Het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) past volgend jaar opnieuw het callsysteem toe. Deze subsidie vanuit de Vlaamse overheid vervangt de gekende groenestroomcertificaten. Hierbij worden alle subsidieaanvragen van bedrijven gerangschikt. Ondernemingen die de meeste groene stroom opwekken per gevraagde euro steun, ontvangen uiteindelijk een financiële tegemoetkoming.

Wie komt er in aanmerking?

Zowel natuurlijke als rechtspersonen hebben recht op de steun van VEKA. In principe komen alle ondernemingen die een economische activiteit uitvoeren in aanmerking. De voorwaarde is wel dat ze voldoen aan de steunregels van de’ Europese algemene groepsvrijstellingsverordening’. De korte samenvatting van deze steunregels staan op bladzijde 4 van volgende bijlage.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat enkel nieuwe zonnepaneleninstallaties waaraan geen groenestroomcertificaten toegekend zijn of kunnen worden toegekend in aanmerking komen.

Hoe werkt de Call Groene stroom??

Eerst en vooral onderscheidt de Vlaamse overheid twee projectgroepen, ook wel subcalls genoemd. De eerste projectgroep bestaat uit de drijvende zonnepanelen (= op water) en zonnepanelen op marginale (=braakliggende) gronden. De tweede subcall omvat dan nog alle overige zonnepanelen.

In 2022 plant men in totaal drie calls in voor middelgrote installaties groter dan 40kVA tot en met 2MVA op basis van zonne-energie. Hiervoor liggen nog enkele belangrijke wijzigingen op tafel ter goedkeuring voor eind 2021.

Ten eerste spreekt het gewijzigde energiebesluit over de uitbreiding van het toepassingsgebied. Installaties op basis van zonne-energie groter dan 25 kW tot en met 5 MW worden toegevoegd. Vervolgens grijpen projecten ter waarde van 10% van het totaalbedrag van de aangevraagde steun naast de selectie. Kortom valt het duurste project binnen de rangschikking van een call af.

Wanneer starten de calls?

Volgens de eerste berichtgeving loopt call 1 van 1 maart 2022 tot en met 15 maart 2022. De tweede call start op 14 juni 2022 en eindigt op 28 juni 2022. Voor elke call wordt een budget van 5 000 000 euro vrijgemaakt.

Uiteindelijk bepalen de resultaten uit deze eerste twee calls het resterende budget voor de derde call . De laatste call vindt plaats in het najaar van 13 oktober 2022 tot en met 28 oktober 2022.

Hoeveel bedraagt de steun?

De subsidie telt enkel voor de investeringskost én de aansluitingskost van de installatie. Alle andere kosten worden uitgesloten.

Per call brengt de steunaanvrager (= het bedrijf) een bod uit. De toegekende investeringssteun is gelijk aan de gevraagde steun op basis van het dit bod. Hoe wordt dit bod nu precies bepaalt? Men deelt de gevraagde investeringssteun (in euro)  door de verwachte energieopbrengst (MWh) over de levensduur.

De verwachte energieopbrengst wordt berekend via PVGIS-software van het Joint Research Centre van de Europese Commissie. Deze software houdt rekening met volgende zaken:

  • De zonnepanelen zijn vrijstaand gemonteerd
  • Het type PV-module is steeds kristallijn silicium
  • De systeemverliezen bedragen steeds 14%, zonder rekening te houden met de degradatie van het systeem

Noodzakelijke Parameters:

  • Hellingshoek
  • Oriëntatie
  • Piekvermogen

Bod call groene stroom

Tot slot verduidelijkt onderstaand overzicht de vastgelegde maximum kosten per kWp. Hierbij kan het uitbetaalde bedrag nooit meer dan 100% bedragen van de gemaakte kosten.

Subsidie call groene stroom

Wat zijn de andere financiële tegemoetkomingen?

De Call Groene stroom is slechts een voorbeeld van de vele financiële tegemoetkomingen die de overheid beschikbaar stelt. Zo is er onder andere ook een verhoogde investeringsaftrek als een tegemoetkoming via de netbeheerder mogelijk.

In onze volgende blog(s) gaan we dieper in op verschillende topics rond duurzaam investeren. Ben je ondertussen op zoek naar meer informatie over de uiteenlopende subsidies? Onze collega’s staan klaar om jouw vragen te beantwoorden!

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social