Subsidie voor groene energie op maat van jouw bedrijf

MRSlogan_return
blog groene energie subsidies


Kan jouw bedrijf ook een duwtje in de rug gebruiken richting een investering in groene energie? Wij scheppen met plezier meer duidelijkheid in het ruime subsidieaanbod! In onze vorige blog las je alles over de Call Groene stroom via VEKA. Vandaag zoomen we dieper in op tegemoetkomingen via Fluvius, Elia en EPC bouw.

 

Premie via de netbeheerder Fluvius

Fluvius voorziet een zonnepanelenpremie. De premie geldt voor niet residentiële gebouwen en appartementen. De premievoorwaarden staan hieronder opgelijst:

 1. De indienstname van de zonnepanelen vindt plaats in 2022.
 2. De premie telt enkel voor nieuwe installaties.
  met een omvormervermogen ≤ 10 kVA.
 3. Een aannemer installeert PV-installatie.
 4. De betreffende aannemer beschikt over een certificaat van bekwaamheid
 5. De plaatsing van de panelen gebeurt op het dak van een gebouw dat geïsoleerd is als het gebouw verwarmd wordt.
 6. De zonnepanelen mogen gedurende minstens vijftien jaar na indienstname niet verplaatst worden naar een ander perceel.
 7. De zonnepanelen mogen niet uitgebreid worden met een installatie met ‘terugdraaiende teller’.
 8. Per gebouw telt een eenmalige premie
 9. De premie bedraagt max. 1500 euro. Hierbij is het bedrag begrenst tot 40% van de investeringskosten inclusief btw zoals vermeld op de facturen.
 10. De plaatsing van een digitale meter is verplicht binnen de 90 dagen na aanmelding van de nieuwe PV-installatie

Na indienstname van jouw PV-installatie, heb je 3 maanden de tijd om de premie aan te vragen. Twijfel je of je recht hebt op de premie via Fluvius? Contacteer onze collega's voor advies.

Financiële steun voor groene energie via Elia

Als klant bij Elia (beheerder vervoernet elektriciteit) maak je kans op een financiële tegemoetkoming. De steun omvat alle energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen, in niet-woongebouwen.

Eerst en vooral dien je een energiestudie uit te voeren. De energiestudie licht hierbij volgende zaken verder toe. Enerzijds leveren de investeringen een frappante energiebesparing op. Anderzijds spreekt men van een terugverdientijd die langer loopt dan twee jaar.

Ten tweede geldt de investeringssteun enkel voor Vlaamse klanten. Het spanningsniveau is hierbij beperkt van 26 kV tot en met 70 kV. Bovendien bedraagt de premie per klant per werf max. 200 000 euro tot het einde van het beschikbare budget.

Tot slot kan je de financiële steun van Elia niet combineren met andere subsidies zoals bijvoorbeeld de groenestroomcertificaten.

Vermindering roerende voorheffing

Zet jouw bedrijf zich in voor een lager E-peil? Waarschijnlijk maakt jouw onderneming kans op een vermindering van de onroerende voorheffing. Het E-peil bepaalt namelijk hoe energiezuinig een gebouw werkelijk is.

De bepaling van het E-peil hangt af van verschillende factoren (isolatie, hernieuwbare energie, ventilatie…) Het E-peil staat vast in een een energieprestatiecertificaat, afgekort EPC Bouw.

De Vlaamse overheid kent de vermindering toe aan nieuwe gebouwen en aan ingrijpende energetische renovaties. Nieuwe gebouwen zoals kantoren, woningen en scholen krijgen hierbij een verplicht max. toegelaten E-peil.

Bereik je een lager E-peil dan opgelegd? Dan geniet je van een korting op de onroerende voorheffing. In tegenstelling tot nieuwe gebouwen telt voor Industriële en landbouwgebouwen deze korting niet. Dergelijke gebouwen beschikken niet over een E-peil.

De eisen voor niet-residentiële gebouwen hangen af van twee zaken. Eerst en vooral kijkt men naar het soort gebouw. Anderzijds speelt ook de functie van het gebouw een rol.

Nieuwbouw:

Ingrijpende energetische renovatie:

Voldoet jouw bedrijf aan bovenstaande E-peileisen? Werd bovendien ook een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd? Goed nieuws! Afhankelijk van jouw situatie kan dit een vrijstelling opleveren van 50% of 100% gedurende 5 jaar. Deze vermindering wordt uiteindelijk automatisch toegekend op jouw volgende aanslagbiljet.

Wil jij ook aan de slag met groene energie? Contacteer ons voor advies op maat van jouw onderneming!

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social