blog duurzaam ondernemen

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, betekent dit dat een bedrijf bewust rekening houdt met het milieu én de sociale context bij het uitvoeren van zijn kernactiviteiten. Een duurzaam bedrijf zoekt voortdurend naar de balans tussen economische, ecologische en sociale belangen. Hierbij speelt transparant en ethisch gedrag een centrale rol in samenwerking met de verschillende stakeholders.

duurzaan ondernemen cycle

Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk?

Eerst en vooral is duurzaam ondernemen belangrijk voor ons toekomstig klimaat. Als duurzaam bedrijf maak je wel degelijk een verschil voor de komende generaties. Denk hierbij aan de vermindering van broeikasgassen, versterking van de biodiversiteit en een betere milieukwaliteit.

Bovendien biedt het ook heel wat directe voordelen voor jouw bedrijf. Jouw groene imago kan het verschil maken om net wel die ene klant of potentieel talent te overtuigen voor jou te kiezen.

Hoe begin ik aan duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen kan een oplossing bieden voor de stijgende grondstof- en energieprijzen. Elk bedrijf kan in principe starten met duurzaam ondernemen. Vraag je je af hoe je dit moet aanpakken? We helpen je graag op weg met volgende tips.

1) Verminder jouw energieverbruik.

Ten eerste bespaar je gemakkelijk door oude elektrische toestellen zoals een vaste pc en vaatwasser te vervangen door energiezuinige modellen. Denk hierbij aan toestellen met een AAA+ label.

Verder houd je jouw sluimerverbruik meer onder controle door het personeel te sensibiliseren. Vraag bijvoorbeeld om alle apparaten correct uit te schakelen tijdens de pauzes en op het einde van de werkdag.

Tot slot kan je ook grotere investeringen overwegen. Zo kan alle verlichting met bewegingssensoren aangestuurd worden én kan het gebouw beter geïsoleerd worden met bijvoorbeeld dubbel glas.

2) Investeer in groene stroom

Naast een bewust energieverbruik is ook investeren in groene stroom een slimme zet. De energiekosten dalen sterk door het zelfverbruik van zonne-energie uit zonnepanelen te optimaliseren.

Daarbovenop steunt de overheid groene bedrijven aan de hand van verschillende subsidies. In onze vorige blogs kan je alles lezen over de groenestroomcertificaten, de verhoogde investeringsaftrek, call groene stroom en tal van andere premies.

3) Uitbouw elektrisch wagenpark

Het elektrische wagenpark is een belangrijk werkpuntje op de agenda van de overheid in de strijd voor een groener klimaat. Vanaf 2026 zullen enkel elektrische bedrijfswagens nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn.

In tussentijd werd er in maart 2021 al een verplichting rond laadinfrastructuur ingevoerd voor nieuwe gebouwen en renovatiebouw in Vlaanderen.

4) Digitalisering

Afgelopen jaren kwam ook de digitalisering in bedrijven in een stroomversnelling terecht. Alles printen op papier is niet alleen nefast voor het milieu, het neemt ook een hele hap uit jouw budget weg door torenhoge drukkosten.

Bij het kritisch evalueren van bestaande bedrijfsprocessen kan men heel wat afdelingen verder digitaliseren. Stuur jouw klanten bijvoorbeeld de nieuwsbrief, offerte en factuur door via mail en draag zo meteen jouw steentje bij aan het klimaat.

Aan de slag!

Wil je na het lezen van deze blog starten met een duurzaam beleid? Raadpleeg het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) en maak jouw actieplan op.

Zit je met vragen over groene energie? Vraag onze collega's vrijblijvend advies.

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social