Zet je schrap voor de energietransitie van 2030
Duurzaam ondernemen is een verantwoordelijkheid die elk bedrijf serieus moet nemen. Het gaat verder dan enkel winst maken: je houdt rekening met het milieu en de samenleving. Bijvoorbeeld door te investeren in groene energie.
Wist je dat bedrijven die niet investeren in groene energie, zelfs boetes riskeren? Vanaf 30 juni 2025 is het bijvoorbeeld verplicht om zonnepanelen te plaatsen als je jaarlijkse elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur.
MR Solar stoomt je bedrijf graag klaar voor de energietransitie met zonnepanelen, een industriële batterij, laadinfrastructuur of energiemanagementsystemen.
Industriële verplichtingen voor duurzame energie
Duurzaam ondernemen draait dus niet enkel om willen bijdragen aan een groener klimaat of het boosten van jouw bedrijfsimago. Er heerst een absolute noodzaak vanuit de overheid. In België moeten bedrijven voldoen aan zowel nationale als Europese verplichtingen voor de productie van groene energie.
Naast de verplichting om zonnepanelen te plaatsen bij een jaarlijkse elektriciteitsafname die groter is dan 1 gigawattuur geldt er nog een prangende regel vanuit de Europese Overheid: tegen 2030 moet minstens 49% van het energieverbruik in gebouwen afkomstig zijn uit hernieuwbare energie.
In België verplichten de gewesten grote energieverbruikers om energie-efficiënte maatregelen te implementeren en regelmatig energie-audits uit te voeren. Bovendien brengt de CSRD-rapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive) een verhoogde focus op transparantie en duurzaamheid met zich mee.
Niet-naleving kan leiden tot zware boetes en verplichtingen om alsnog de nodige maatregelen te treffen.
Hoe wordt jouw bedrijf future proof?
Duurzaam ondernemen verlaagt jouw operationele kosten, verbetert jouw bedrijfsimago en maakt je bedrijf klaar voor de toekomst. Elk bedrijf kan in principe starten met duurzaam ondernemen. Vraag je je af hoe je dit aanpakt? We helpen je graag op weg met volgende tips, zodat jouw bedrijf voldoet aan de verplichtingen vanuit de overheid!
1) Investeren in groene stroom
Naast een bewust energieverbruik is ook investeren in groene stroom een slimme zet. De energiekosten dalen sterk door het zelfverbruik van zonne-energie uit zonnepanelen te optimaliseren.
Daarbovenop steunt de overheid groene bedrijven aan de hand van verschillende premies en steunmaatregelen.
2) Investeren in een elektrisch wagenpark
Het elektrische wagenpark is een belangrijk onderdeel van de klimaatstrategie van de overheid. Vanaf 2026 zullen alleen elektrische bedrijfswagens nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn. Bovendien geldt sinds maart 2021 in Vlaanderen een verplichting om bij nieuwe gebouwen en renovaties laadinfrastructuur te voorzien.
3) Investeren in een industriële batterij
Een industriële batterij speelt een cruciale rol in het efficiënt beheren van opgewekte energie, vooral tijdens piekmomenten wanneer de vraag naar energie hoger is. Door goedkoop opgewekte energie op te slaan, sla je opgewekte energie op voor later gebruik, wat helpt om je energiekosten te verlagen en jouw afhankelijkheid van het net te verminderen.
Een BESS (Battery Energy Storage System) levert je bedrijf extra inkomsten op door goedkope energie op te slaan wanneer de marktprijzen laag zijn en deze terug te leveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. Dit gebeurt dankzij een geavanceerd Energy Monitoring Systeem (EMS) en wordt ook wel energy trading genoemd.
Klaar voor de transitie?
Klaar voor de energietransitie? Wil je na het lezen van deze blog starten met een duurzaam beleid? Raadpleeg het Stappenplan voor Duurzaam Ondernemen en stel jouw actieplan op.
Heb je vragen over groene energie? Vraag onze collega's vrijblijvend advies. Zit je met vragen over groene energie? Vraag onze collega's vrijblijvend advies.