Blazen groenestroomcertificaten binnenkort hun laatste adem uit?

MRSlogan_return
groenestroomcertificaten


Groenestroomcertificaten bestaan al sinds 2006. Ze werden gecreëerd door de Vlaamse overheid om de plaatsing van zonnepanelen te stimuleren. Op vandaag ziet de regelgeving rond deze certificaten er helemaal anders uit. Zit ook jij nog met vragen? We zochten het even voor jou uit!

Wat zijn groenestroomcertificaten?

Groenestroomcertificaten zijn virtuele certificaten. Als eigenaar van zonnepanelen ontvang je per 1000 kWh een groenestroomcertificaat. Vervolgens krijg je voor elk certificaat een bepaald bedrag in euro toegekend. Dit bedrag hangt af van het jaar waarin jouw zonnepanelen in gebruik werden genomen.

Wie heeft er recht op?

Wie zonnepanelen installeerde in het Vlaamse Gewest vóór 14 juni 2015, kon genieten van dit certificatensysteem. De groenstroomcertificaten werden toegewezen op basis van twee zaken. Ten eerste was de keurings- én indienstname-datum van belang. Ten tweede werd er ook een max. AC-vermogen vastgelegd.

Vandaag de dag tellen groenestroomcertificaten niet meer in Vlaanderen. De steunmaatregel werd door de Vlaamse overheid stopgezet na de forse prijsdaling voor zonnepanelen.

Waar gelden de certificaten wel nog?

In Brussel geldt het systeem van groenestroomcertificaten wel nog. Vanaf januari 2021 ontvangen alle nieuwe installaties jaarlijks 2,4 groenestroomcertificaten/MWh. Deze certificaten zijn 10 jaar lang geldig met een waarde van ongeveer €93 per certificaat.

Daarnaast werkt de Brusselse overheid ook met een apart compensatiesysteem. Elke prosument is er verplicht een digitale meter te plaatsen. De digitale meter monitort hoeveel elektriciteit je werkelijk van het net afneemt. Tot slot betaalt de prosument betaalt hierbij een nettarief voor het gebruik van het distributienetwerk.

Welke steun vervangt de groenestroomcertificaten?

Vlaanderen

Sinds 2021 kan je als particulier in Vlaanderen rekenen op een nieuwe subsidie. De subsidie bestaat uit een éénmalige zonnepanelenpremie en een premie voor de thuisbatterij. Beide premies dalen jaar na jaar in waarde en lopen tot en met 2024.

Bovendien krijgen ook bedrijven die investeren in groene energie financiële steun. Hierbij onderscheidt men twee groepen op basis van het omvormervermogen.

Zo komen projecten met een omvormervermogen groter dan 40 kW tot en met 2 MW in aanmerking voor het systeem Call Groene stroom. Dit nieuwe systeem vervangt het systeem van de groene stroomcertificaten. Alle nieuwe PV-installaties boven de 10kW tot 40 kW komen niet in aanmerking voor de Call Groene Stroom.

Wallonië

In het Waalse Gewest zijn er, net zoals in Vlaanderen, geen groenestroomcertificaten meer voor zonnepanelen sinds 30 juni 2018. Hier kan je voorlopig wel nog genieten van de terugdraaiende teller waarbij het prosumententarief geleidelijk aan wordt toegepast.

Bij dit systeem draait jouw teller vooruit wanneer je elektriciteit van het net afneemt. Steek je jouw overtollige zonne-energie terug op het net, dan draait jouw teller achteruit. In dit terugdraaiende systeem betalen de eigenaars van zonnepanelen jaarlijks een forfaitair bedrag. Dit heet het prosumententarief. Via het prosumententarief draag je als gebruiker financieel bij tot het reële gebruik van het net.

Heb je na het lezen van onze blog vragen over jouw bestaande of nieuwe installatie? Wij helpen je graag verder!

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social