MRSlogan_return

Hernieuwbare energie geeft nieuwe mogelijkheden aan bedrijven

Dit is een selectie uit het volledige nieuwsartikel van Made-In West-Vlaanderen. Klik hier voor het volledige artikel.

ZWEVEGEM - MR Solar, met hoofdzetel in Zwevegem, is de voorbije 10 jaar uitgegroeid tot een referentie in de hernieuwbare energiemarkt. Om slechts 1 voorbeeld aan te halen: in 2023 plaatste het bedrijf meer dan 2.000 volledig horizontale zonnepanelen op 140 meter op het hoogste dak van Brussel, een technisch huzarenstukje.  Aan ambitie voor de toekomst geen gebrek. Dit konden we niet enkel afleiden aan de imposante stand, maar vooral aan de vakkennis binnen hun sector. Een gigantische portie gedrevenheid doet de rest. Wij spraken op de beurs Batibouw met CCO Dieter Verscheure.

Een volatiele energiemarkt

Vorig jaar diende het eerste kwartaal zich wat twijfelend aan met een terugval die voornamelijk te wijten was aan politieke regelgeving. De Vlaamse regering besliste om de premies eerst te halveren om ze vervolgens helemaal af te schaffen, en in Wallonië nam men afscheid van de terugdraaiende tellers.

De markt reageerde onmiddellijk terughoudend en voorzichtig, maar eens de rust was teruggekeerd trok de interesse snel weer aan. Het thema van hernieuwbare energie blijft immers brandend actueel, en zal in de toekomst enkel maar aan belang gaan winnen. Dit was alvast te merken aan de drukte op de stand, waar ze op bepaalde momenten zelf onderbemand waren.

Het belang van industriële batterijen

Industriële batterijen spelen een cruciale rol in het toekomstbestendig maken van bedrijfsactiviteiten. Deze batterijen bieden niet alleen de mogelijkheid om energie op te slaan voor later gebruik, maar stellen bedrijven ook in staat om actief deel te nemen aan energiehandel op de markt. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor inkomstengeneratie en flexibiliteit in het energiebeheer.

MR Solar is een vrij groot bedrijf qua schaal, maar blijft zich profileren als een hands on bedrijf die anticipeert als een speedboot. Dit werd onmiddellijk gestaafd aan de hand van een voorbeeld over de CEO die in november op prospectiereis ging naar China om er de werking van industriële batterijen onder de loep te nemen. Waarna er in december al een concrete deal werd gerealiseerd door 5 megawatt van dat specifieke type batterij te verkopen.

Batibouw MR Solar

Beweging op de markt

Er leeft en beweegt natuurlijk heel wat op de energiemarkt niet enkel door de klimaatcrisis, maar ook door de oorlog in Oekraïne. De sector is continu in beweging. "Het bleek al snel een evidentie dat we niet langer mochten en konden leunen op een afhankelijkheid van een wispelturig Russisch regime", aldus Verscheure. "Politiek probeert de bedrijven en particulieren meer en meer richting zelfvoorzienende en duurzame oplossingen te stuwen. Door die verschillende (recentere) ontwikkelingen die elkaar in snel tempo opvolgen ontstond er wel een nieuwe tendens van onbalans. Enerzijds hebben we de fluctuerende instabiele energieprijs, en anderzijds een groter aanbod van hernieuwbare energie die op het net gestoken wordt."

Veel volk op Batibouw stand van MR Solar

Duurzaam groeien met industriële batterijen

Dit alles resulteert in onvoorspelbaarheid. Vandaar dat MR Solar de bedrijven adviseert om hun blik op de toekomst te richten door batterijen in te zetten als bufferbekkens, om op die manier zo zelfvoorzienend mogelijk te worden. Met een dubbel voordeel: “Naast eigen gebruik kunnen de bedrijven de energie die ze opwekken ook zelf op het net gaan brengen", luidt de boodschap bij MR Solar. "Zo kunnen ze niet enkel de markt mee gaan ondersteunen voor het opvangen van tekorten, ze kunnen bovendien zelf nog iets verdienen aan het traden. Kortom een investeringen in batterijen betaalt zichzelf sowieso terug. Ook Paul D’Hoore voorspelde recent dat de grootse uitdaging en opportuniteit voor bedrijven in de toekomst schuilt in storage."

Iets wat ook bevestigd werd door een nieuw decreet van de federale regering, dat stelt dat bedrijven verplicht zullen worden om tegen 2035 minstens 25kilowattuur per m² op hun dak op te wekken. Bedrijven kunnen zich dus maar beter op voorbereiden voor er capaciteitsproblemen op duiken, of de prijs de hoogte in gekatapulteerd zal worden.

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social