MRSlogan_return
Fleur de Lys MR Solar 2023
(Artikel Fleur De Lys 2023)

Er is geen bron groter dan de zon. Zo luidt het motto van MR Solar: installateurs van zonnepanelen. Met meer dan twaalf jaar ervaring en filialen in België en Nederland, zijn deze professionele zonnekloppers niet langer weg te denken uit de wereld van hernieuwbare energie. Maar zelfs met meerdere vestigingen en grote verwezenlijkingen, is MR Solar nog steeds trots op vanwaar ze komen. “Een van de eerste zonnepanelen van MR Solar, werd gelegd op het dak van de grootmoeder van onze stichter.”

Dieter Verscheure is Sales Director van de Benelux. Vorig jaar voegde hij zich bij het team van MR Solar. “We zijn sterk gegroeid in onze bestaansgeschiedenis en blijven dat ook doen.” Dat vertelt Dieter ons in het hoofdkwartier van MR Solar, gelegen in industriepark De Pluim in Zwevegem. Dat gebouw is meteen ook het levende bewijs van die groei. “De bovenste verdieping wordt momenteel verbouwd om onze nieuwe werknemers een plekje te kunnen geven.” MR Solar ligt net buiten Kortrijk maar toch is de link met de Groeninghestad voelbaar. “De stad zit vol met fans van het eerste uur van MR Solar. CEO Robin Maes belt mij nog vaak met een lead in de vorm van een enthousiaste Kortrijkzaan.”

Een blik op de toekomst

MR Solar mag dan wel begonnen zijn in deze regionen, het bedrijf richt nu ook zijn pijlen op andere gebieden.“We zijn stevig gegroeid in Wallonië, hebben een filiaal in Antwerpen en zijn sinds kort ook terug te vinden in Nederland.” Dat zou eigenlijk niemand mogen verbazen. Dat zonne-energie even belangrijk is als bij het ontstaan van MR Solar, hoeft een klimaatwetenschapper ons niet uit te leggen. “Het is zelfs nog veel relevanter.” Zo deelt Dieter vol overtuiging. “In mijn tijd wilden we allemaal samen de panda redden. De grootste bekommernis vandaag is helemaal terecht, de CO2-uitstoot.”

Veel organisaties voelen aan dat een einde maken aan hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen niet enkel een slimme economische zet is, maar ook ethisch hoge ogen gooit. “Bedrijven kloppen vaak bij ons aan met de simpele vraag: wat betekent het nu om voor zonne-energie te kiezen? En dat kunnen we even simpel beantwoorden: bedenk nu eens even hoeveel bomen jouw organisatie hiermee redt.”

Een betere, groenere toekomst is voor veel organisaties en particulieren misschien al genoeg om hen over de streep te trekken, maar voor de eeuwige twijfelaars zijn er nog veel meer redenen. “Ik ga cru zijn: je moet zot zijn om het niet te doen.” Een stevige uitspraak die Dieter meteen weet te staven met indrukwekkende cijfers. “Neem nu bijvoorbeeld een persoon die zonnepanelen wil.” “Geld dat normaal op een bankrekening stof staat te vergaren, brengt je opeens gemakkelijk tien tot vijftien procent rendement op.”

Een zonne-installatie bij je thuis, heb je volgens Dieters cijfers binnen de zes à zeven jaar gewoon teruggewonnen. “Aangezien je twintig jaar kan genieten van goed werkende zonnepanelen, kan je zelf wel berekenen wat dat voor je portemonnee betekent.”

Waar wacht iedereen nog op?

MR Solar helpt particulieren en bedrijven dus te investeren in een groene toekomst met gegarandeerd rendement? Dan is er vast een heel goede reden dat nog niet iedereen zonnepanelen is gaan leggen? Of een verborgen lastige drempel die ervoor zorgt dat niet elk bedrijf baat heeft bij zonnepanelen?

Dieter weet net een zucht te onderdrukken. “Als Sales Director kom ik heel vaak in contact met bedrijven die aarzelen of toch willen wachten op dat ideale moment om het meeste te halen uit hun investering. En dat is zo jammer, want die investering brengt op elk moment gegarandeerd goed op.” MR Solar onderzoekt zelf bij partners en klanten het rendement dat ze uit hun investering halen. Zo bepalen ze ook de ideale installatie die bedrijven nodig hebben om optimale resultaten te halen én op maat van hun behoeften. “Daar gaan wij uitzonderlijk ver in, wij jagen bedrijven nooit op kosten. Wij berekenen altijd exact wat zij nodig hebben. Niet meer of niet minder.”

MR Solar_Fleurdelys_202

Geen bedrijf is hetzelfde en MR Solar maakt er een punt van om het unieke energieprofiel van partners en klanten te leren kennen. “Neem een bakker bijvoorbeeld, die in de nacht heel veel energie verbruikt bij het bereiden van zijn broden. Die heeft niet dezelfde installatie nodig als een restaurant dat enkel ‘s avonds actief is.” Dieter legt uit dat ze voor er nog maar een eerste zonnepaneel wordt gelegd, meteen weten wat de unieke behoeften en energie-piekmomenten zijn van hun klanten. “Daarvoor hebben wij ervaren technische profielen die kwartieranalyses uitvoeren. Dat betekent dat elk kwartier het energieverbruik van onze partners wordt gemeten. Zo kunnen wij exact bepalen hoeveel zonnepanelen nodig zijn, of die beter naar het zuiden of oosten moeten gericht worden en nog veel meer.” Dieter vat de diensten van MR Solar als volgt samen. “Wij zijn echt de architecten voor deze organisaties.”

Voor organisaties die alles uit hun zonne-installatie willen halen, maar zich ook geen zorgen willen maken over het beheer gaat MR Solar nog verder. “Veel organisaties willen volledig ontzorgd worden. MR Solar biedt voor hen een Full Omnium-pakket aan. Dan kunnen ze echt volledig op beide oren slapen.”

Ook bij mensen thuis wil MR Solar steeds de beste oplossing vinden. “Mensen kunnen trouwens zelf al de eerste stap zetten in het vinden van de beste installatie, door hun adres op te zoeken op een zonnekaart.” vertelt Dieter. “Die kaart kan je vrij opzoeken en zo kom je meteen te weten hoe gunstig het leggen van zonnepanelen voor jouw huis kan zijn.” Het overgrote deel van de huizen in Vlaanderen? Die hebben absoluut baat bij hun eigen installatie. Maar weer maakt Dieter er een punt van dat meer, niet altijd beter is. “Wij lieten ooit een van onze installateurs naar een koppel gaan. Toen hij zijn inschatting maakte van het aantal zonnepanelen die nodig waren voor een optimaal rendement, gaf de vrouw haar man een stevige por. De vorige verkoper had blijkbaar beweerd dat ze het driedubbele nodig hadden.”

Twaalf jaar professioneel zonnekloppen

Twaalf jaar groeien, innoveren en de beste oplossingen voorzien, komt met de nodige uitdagingen. “De markt van zonne-energie is altijd in beweging en bijzonder volatiel.” Van het wegvallen van subsidies tot het stijgen van energieprijzen. Daarnaast is veranderde wetgeving, zoals bijvoorbeeld het geval was bij de injectietarieven, een belangrijke factor. “Dat maakt het werk bijzonder boeiend, maar zorgt er ook voor dat wij voor onze partners echt de vinger op de pols moeten houden.”

Vooral de energieprijzen houden organisaties momenteel in een wurggreep. “Pioniers die al hebben ingezet in zonne-energie genieten al jaren van uiterst voordelige, groene energie. Maar het is absoluut niet te laat voor alle organisaties om hun slag te slaan met deze slimme investering.”

MR Solar zelf is enorm kunnen groeien in hun twaalfjarig bestaan. Zo gingen ze van twee medewerkers naar een internationaal team met meer dan 200 werknemers. Robin Maes werd zelfs verkozen tot dé West-Vlaamse Jonge Ondernemer van 2018. En sinds hun eerste jaar ging hun omzet maal 80. Voor wie snel rekent: wat ooit begon als een omzet van 800.000, ligt nu eerder in de grootteorde van 120 miljoen euro.

Indrukwekkende cijfers én een indrukwekkend verhaal. Voor ik vertrek pols ik toch nog snel even wat nu dé succesverhalen van MR Solar zijn. Een vraag die Dieter meteen doet glimlachen. “Er zijn er veel: het plaatsen van een zonne-installatie in de luchthaven van Schiphol, energie voorzien voor een grote gevangenis. Recent legden we net over de Waalse grens een heel zonnepark voor Ice Mountain. Maar dé grootste succesverhalen? Het leggen van onze eerste zonnepanelen bij pioniers die twaalf jaar later nog steeds fan zijn en ons team vol enthousiaste mensen. Daar mag MR Solar echt trots op zijn.” Dieter trekt me nog snel aan de mouw voor ik vertrek: “Zet je nog even in je interview dat we altijd op zoek zijn naar talent?” Voel je je geroepen om mee te bouwen aan de energie van morgen? Dan vind je bij MR Solar vast jouw plekje onder de zon!

(Artikel Fleur De Lys 2023)

 

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social