Zo betaal je minder energiekosten ondanks het capaciteitstarief

MRSlogan
Zo betaal je minder energiekosten ondanks het capaciteitstarief dankzij zonnepanelen met thuisbatterij

Vanaf 1 januari 2023 heeft de VREG beslist om de nieuwe nettarieven niet enkel te berekenen op de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar ook op de hoeveelheid stroom die je tegelijk verbruikt. Hierdoor kan je voor exact hetzelfde verbruik toch een hogere energiefactuur ontvangen. Maar wat is het capaciteitstarief? Hoe voorkom je mogelijke hogere energiekosten? Lees hieronder hoe je bewuster kan omgaan met jouw energieverbruik.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is een nieuwe manier om een deel van de nettarieven te berekenen op piekverbruik. Nettarieven zijn de kosten voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Deze nieuwe nettarieven zijn er om de Vlaamse consument aan te moedigen om het energieverbruik zo veel mogelijk te spreiden. Op die manier hoopt de VREG het elektriciteitsnet minder te belasten.

Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van jouw gemiddelde maandpiek waarbij men rekening houdt met de voorbije laatste 12 maandpieken. Elke maandpiek heeft met andere woorden maar 1/12de effect op jouw jaarlijks eindbedrag. Belangrijk: het tarief is afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen en de energieleveranciers.Het capaciteitstarief geldt niet voor gas, enkel voor elektriciteit.

Je kan je maandpieken opvolgen via het energieportaal van Fluvius én/of de gebruikerspoort van jouw digitale meter. Op die manier kan je jouw verbruiksgedrag tijdig bijsturen om te voorkomen dat je hoge capaciteitstarieven moet betalen.

Hoe wordt jouw piekverbruik gemeten?

Piekverbruik is het hoogste niveau van energieverbruik op een bepaald moment tijdens de dag of het jaar. Let wel: dit is niet hetzelfde is als het totale energieverbruik. Het piekverbruik geeft enkel je hoogste energieverbruik weer terwijl de totale energieverbruik de hoeveelheid energie is die je in een bepaalde periode zoals één jaar hebt verbruikt. Het capaciteitstarief wordt berekend op jouw maandelijkse piekverbruik. Het capaciteitstarief wordt berekend op je hoogste piekverbruik van de maand. Op jouw eindafrekening van jouw energiefactuur betaal je uiteindelijk een vergoeding voor de gemiddelde maandpiek van het afgelopen jaar.

Heb je een digitale meter?

Een digitale meter registreert jouw verbruik en dus ook jouw piekverbruik. Voor het capaciteitstarief berekent de netbeheerder elke maand opnieuw het gemiddelde van de 12 laatste maandpieken. Indien je gemiddelde maandpiek voor een bepaalde maand lager ligt dan 2.5 kW, dan rekent de VREG voor die maand een minimumbedrag aan. Dat minimumbedrag komt overeen met een maandpiek van 2.5 kW.

Heb je een analoge meter?

In tegenstelling tot de digitale meter, registreert de analoge meter geen verbruikspieken. De berekening voor het capaciteitstarief wordt in dit geval opgedeeld in twee delen:

  • Een vast bedrag dat overeenkomt met een maandpiek van 2.5 kW
  • Het bedrag berekend op basis van je elektriciteitsverbruik (kWh): Je elektriciteitsverbruik verkrijg je door het aantal kilowatt (kW) te vermenigvuldigen met de tijd in uren dat je energie verbruikt

Welke invloed hebben zonnepanelen op het capaciteitstarief?

Je kan je maandpieken zo laag mogelijk houden wanneer je bewust met je energie omgaat. Het is beter om jouw huishoudtoestellen doorheen de dag verspreid te laten werken. Heb je zonnepanelen? Dan kan je de maandpiek van jouw energieverslindende apparaten gecontroleerd laag houden door de toestellen aan te zetten zodra jouw zonnepanelen energie opwekken. Hou het weerbericht dus zeker in de gaten.

Ben je niet vaak thuis waardoor je niet zomaar bij zonnig weer jouw huishoudtoestellen kan aanzetten? Dan is de thuisbatterij een goeie oplossing. Dankzij de batterij sla je de opgewekte zonne-energie op. Die zelfopgewekte zonne-energie kan je dan later verbruiken zodra de zon niet meer schijnt. Op die manier hoef je niets van het elektriciteitsnet af te nemen en hou je jouw verbruikspiek laag. Zeker indien je een elektrische wagen hebt, haal je voordeel uit een thuisbatterij. Heb je een elektrische wagen met eventueel een eigen laadpaal? Laad die bij voorkeur traag op.

Wist je dat je in de monitoringsapplicatie van jouw omvormer en/of thuisbatterij mooi kan zien wanneer je hoeveel elektriciteit verbruikt? Dat is handig om te bepalen welke grootverbruikers voor een piek zorgen. Op die manier kan je jouw verbruik doorheen de dag beter verspreiden.

 

Alle tips om hoge energiekosten te vermijden op een rij gezet:

  • Verspreid bewust jouw energieverbruik om grote pieken te voorkomen
  • Vermijd om verschillende huishoudelijke energievreters tegelijk te gebruiken. Probeer ze apart aan te zetten of te programmeren
  • Monitor je verbruik via de digitale meter of je meterstanden bij je energieleverancier. Stuur bij zodra je piekverbruik ontdekt
  • Heb je zonnepanelen? Hou het weerbericht in de gaten en zet jouw grootverbruikers aan op het moment dat jouw zonnepanelen stroom opwekken
  • Installeer een thuisbatterij en haal het maximum uit de energie die je zelf opwekt waardoor je minder stroom afneemt van het net
  • Kijk in de monitoringsapplicatie van jouw omvormer en/of thuisbatterij wanneer je veel verbruikt. Zo kan je bepalen welke grootverbruikers voor een piek zorgen en kan je hun verbruik beter verspreiden
  • Laad je elektrische auto bij voorkeur traag op

 

Zit je nog met vragen? Onze collega’s staan voor jou klaar! Contacteer ons voor meer informatie.

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social