MRSlogan
Particuliere Stern Solartechnik installatie MR Solar Villers-la-Ville

Begin januari kregen veel Vlaamse eigenaars van zonnepanelen een bittere pil te slikken. De regeling waarbij je voordeel deed met een terugdraaiende teller werd geschrapt door het Grondwettelijk Hof. Het gevolg was dat er enorm veel verwarring ontstond rond wijzigingen, compensaties en voordelen. Wij helderen het allemaal even voor je op! 

Verdwijnt de terugdraaiende meter voor iedereen?

Ja, beginnend bij elk huishouden met een digitale meter. Voor eigenaars met een digitale meter gaat het systeem met een terugdraaiende teller midden februari 2021 al op slot, wanneer het arrest van het Grondwettelijk Hof wordt gepubliceerd in het Staatsblad. Mensen die nog over een analoge meter beschikken, genieten nog van een terugdraaiende teller tot die wordt vervangen door een digitale meter. Tegen 2024 zullen vrijwel alle Vlamingen gebruik maken van een digitale meter.

Zijn zonnepanelen nog voordelig?

Jazeker! Het is helemaal niet zo dat de investering in zonnepanelen nog enkel ten gunste van het klimaat is. Als eigenaar doe je er nog steeds voordeel mee ten opzichte van huishoudens zonder zonnepanelen. Een doorsnee gezin kan tijdens zonnige dagen makkelijk tot 30% van de stroom uit de eigen zonnepanelen halen, het zogenaamde zelfverbruik.

Daarbovenop krijg je nog eens geld voor het injecteren van stroom op het net. Voorheen kwam dat bedrag dat je terug kreeg overeen met de kostprijs die je betaalde voor de afname van elektriciteit. Vanaf nu zal dat verschil groter zijn. Concreet krijg je gemiddeld tussen de 2 en 5 cent per kilowattuur voor het injecteren van stroom en betaal je gemiddeld 25 cent per kilowattuur voor de afname, naargelang je netbeheerder. In dat bedrag zitten ook de distributie- en transportkosten, bijdragen, heffingen en BTW.

Let wel: vergeet hiervoor niet om een terugleveringscontract aan te vragen bij je elektriciteitsleverancier! Doe je dit niet, zal je geen voordeel ondervinden bij het injecteren van stroom op het net. Dit geldt trouwens ook voor consumenten die reeds gebruik maken van zonnepanelen, ook zij moeten dit apart aanvragen.

Wat met de prosumentenbijdrage?

Die verdwijnt voor iedereen in het injectiesysteem. De nieuwe maatregel gaat in vanaf februari bij iedereen met een digitale teller. Deze forfaitaire factuur werd in het leven geroepen omdat het niet altijd meetbaar was wat de verhouding was tussen de aangeleverde en afgenomen stroom. Bij iedereen die over een digitale meter beschikt is dit nu wel het geval.

Kan ik nog een premie krijgen?

Voor nieuwe installaties

Ja, en die is mooi meegenomen! Heb je een bestaande woning met een netaansluiting bij Fluvius van vóór 2014? Dan kan je sinds 1 januari 2021 een Vlaamse premie aanvragen voor het aanbrengen van zonnepanelen. Dit eerste jaar is meteen ook de meest interessante periode om hierin te investeren. Daarna zullen de bedragen per kWp steeds meer in dalende lijn liggen, om na 4 jaar volledig uit te doven.

Je kan dit jaar van een premie tot €1.500,00 genieten - wat mooi meegenomen is als je weet dat de kostprijs van een gemiddelde installatie rond de €5.000,00 bedraagt. Momenteel komt deze premie op €300,00 per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kWp en €150,00 euro per kWp voor de schijf tussen 4 en 6 kWp. De premie is geplafonneerd tot €1.500,00 - dus alles van geïnstalleerd vermogen dat daar bovenop komt, valt daarbuiten.

Voor bestaande installaties

Ook mensen die al over een installatie met zonnepanelen beschikken, hebben recht op een vergoeding. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een vergoeding waarmee de overheid het rendement van 5% wil garanderen. Dit geldt dus enkel voor gezinnen die nog niet zo heel lang over zonnepanelen beschikken. Zij kunnen een beroep doen op de compensatieregeling van de Vlaamse Overheid. Via deze regeling krijgen eigenaars van zonnepanelen een vergoeding die in verhouding staat tot de leeftijd en het vermogen van de installatie.

Deze financiële compensatie berekent de Vlaamse overheid in functie van het geïnstalleerd piekvermogen (kWp) van de zonnepanelen volgens een vaste vergoeding per kWp. Ook dit bedrag is geplafonneerd tot maximaal €4.360,00. De maximale vergoeding is afgetopt op een piekvermogen van 10kWp om op die manier overcompensatie te vermijden. Het werkelijk piekvermogen kan je terugvinden op jouw installatiefactuur.

Je kan het compensatiebedrag waar jij als zonnepanelen eigenaar voor in aanmerking komt berekenen op tellercompensatie.be. Via Fluvius zal je later dit jaar bericht ontvangen met de instructies om een dergelijke premie aan te vragen. De compensatie wordt normaliter nog vóór het einde van het jaar in één keer uitbetaald op voorwaarde dat je analoge meter al vervangen is door een digitale meter.

Is een thuisbatterij interessant voor mij?

Absoluut! Een thuisbatterij gecombineerd met zonnepanelen kan het zelfverbruik van 30% naar 65% optrekken - wat de aanschaf erg interessant maakt. Het minpunt van een thuisbatterij is echter de aankoopprijs. Voor een krachtige thuisbatterij hou je best rekening met een aankoopprijs die rond de €4.000,00 schommelt. Er bestaan natuurlijk ook goedkopere modellen. De keuze daarin hangt voornamelijk af van je verbruik.

Gelukkig komt ook hier de Vlaamse Overheid met een premie over de brug. Tot eind maart 2021 bedraagt deze premie €250,00 per kilowattuur opslagcapaciteit. Deze is evenwel geplafonneerd tot €3.200,00. Vanaf 1 april 2021 wordt deze premie voor thuisbatterijen voor de eerste 6 kwh opgetrokken van €250,00 per kilowattuur naar €300,00 per kilowattuur opslagcapaciteit. De premie kan ook nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskosten en is daarom evenwel geplafonneerd tot €2550 (wat neerkomt op 35% van de gemiddelde investeringskost). De subsidie zal elk jaar dalen en eindigt op 31 december 2024, net als de premie voor zonnepanelen.

Gezinnen die reeds over zonnepanelen beschikken en in aanmerking komen voor de compensatieregeling, krijgen daar bovenop nog eens 30% van die regeling als ze overgaan tot de aanschaf van een thuisbatterij.

Het antwoord op de vraag is dus: ja, dit is een interessante investering, zeker als je die combineert met zonnepanelen! De relatief hoge aankoopprijs wordt via premies verzacht met een terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar en een rendement van gemiddeld 9,5%.

Hoe kan ik mijn zelfverbruik optimaliseren?

De beste tip die we eigenaars van zonnepanelen kunnen geven is om de grootste energieverbruikers overdag te doen draaien, waardoor je de opgewekte energie meteen omzet in verbruik.

Tegenwoordig kan je de meeste huishoudtoestellen programmeren op welk tijdstip ze hun werk moeten doen. Sommige producenten bieden hier tegenwoordig een app voor aan. Op die manier kan je in de namiddag bijvoorbeeld van op je werk een wasbeurt starten, zodat die klaar is tegen je thuiskomst na je werkdag. terwijl jij van huis bent. Het beste tijdstip is doorgaans tussen 12u ‘s middags en 15u.

Hetzelfde geldt voor elektrische boilers. Traditioneel doen die ‘s nachts hun werk, maar je kan ze eenvoudigweg herprogrammeren zodat ze dit overdag doen. Op die manier verhoog je je zelfconsumptie en maak je dus optimaal gebruik van je eigen opgewekte energie via jouw zonnepanelen.

Daarnaast is het slechts een kwestie van tijd vooraleer artificiële intelligentie dit soort taken van je overneemt. Je huishoudtoestellen zullen bij wijze van spreken zelf beslissen wanneer het ideale moment is aangebroken om hun ding te doen.

Heb je nog vragen?

Zijn er nog vragen waar je een helder antwoord op wenst, of ben je benieuwd wat de beste investering is voor jou? Neem dan gerust contact op met ons team. Dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn, en vooral: wat het jou zal opleveren.

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social