Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond de digitale teller en de terugdraaiende meter. Vanaf 1 januari 2021 vallen nieuwe eigenaars van zonnepanelen onder het nieuwste tariefsysteem waarbij de elektriciteitsmeter niet meer terugdraait. Nu denk je vast: “Welk voordeel haal ik dan nog uit zonnepanelen als de meter niet meer terugdraait?” Wel, wij zetten die voordelen graag even voor jou op een rij.
Prosumententarief maakt plaats voor injectietarief
Iedereen die vóór 2021 zonnepanelen installeerde, kon kiezen voor het systeem met het prosumententarief. Dit is de jaarlijkse forfaitaire bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het netwerk.
Deze consumenten, ook wel prosumenten genoemd, dragen niet of in een beperkte mate bij aan het gebruik van het net omdat ze zelf (een deel van) hun energie opwekken. Met andere woorden: vaak is hun verbruik (nog) niet afgestemd op de piekproductiemomenten van hun zonnepanelen waardoor andere netgebruikers de kosten nagenoeg volledig dragen. De overheid voerde deze forfaitaire jaarlijkse heffing in om voor een rechtvaardige verdeling van die lasten te zorgen.
Voor installaties vanaf 1 januari 2021 geldt automatisch een nieuw tariefsysteem: het injectietarief. Als prosument betaal je dan nettarieven op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Dit tarief is niet forfaitair en ligt dus niet vast. De meterstand loopt niet meer op als je stroom uit het elektriciteitsnet verbruikt of terug als je de overtollige stroom van je zonnepanelen in het net injecteert.
Dit systeem is voordelig wanneer je je elektriciteitsverbruik goed kan afstemmen op de productie van je zonnepanelen en dus weinig gebruik maakt van het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je enkel distributiekosten betaalt voor de momenten waarop je stroom afneemt van het net. Je krijgt geld voor de te veel opgewekte energie.
Zelfconsumptie wordt belangrijk voor zonnepalen-eigenaars
Zelfconsumptie of autoconsumptie is het verbruik van energie die je niet van het elektriciteitsnet haalt, maar rechtstreeks van je zonnepanelen. Hoe groter je zelfconsumptie, hoe groter de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt op momenten dat je zonnepanelen het meest productief zijn. Door meer te verbruiken op het moment dat de zon schijnt, injecteer je minder energie op het net en dat betekent: minder distributiekosten. Het loont dus om elektrische toestellen zoals een wasmachine en droogkast overdag te laten draaien.
Wat met overtollige energie?
Overtollige energie kan je eventueel opslaan in een thuisbatterij. Hierdoor kan je de zelf opgewekte zonne-energie bewaren voor later (momenten wanneer de zon niet schijnt) en ben je onafhankelijker van het net.
Nog geen digitale meter?
Na de keuring en aanmelding van je zonnepanelen bij Fluvius kom je automatisch op een contactenlijst terecht om je klassieke meter te vervangen door een digitale meter. Fluvius contacteert je zelf, maar dit kan even duren. Zij gaan bij alle prosumenten langs om de meter te installeren. Je kan bij hen eventueel een eerdere plaatsing aanvragen, maar die is dan niet kosteloos en voor jouw rekening.
Zonnepanelensubsidie 2021
Bij de lancering van het nieuw nettarief introduceerde de overheid een nieuw subsidiemechanisme waarbij je een premie geniet voor de investering in zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2021 krijgen gezinnen een éénmalige premie voor de installatie van nieuwe zonnepanelen op een bestaande woning (die voor 1/1/2014 is aangesloten aan het net van Fluvius).
Tijdens een interview in het programma De Inspecteur op Radio 2 schiep Jan Caerels, Technology & Innovation Manager bij Techlink, daarover klaarheid aan de hand van een voorbeeld: “Voor een gemiddeld rijhuis met een PV-installatie van 4 kWp, komt dit neer op een premie van € 1.200.”
Is de digitale teller dan minder voordelig?
De digitale meter zorgt ervoor dat we anders met energie gaan omgaan en zorgt voor een mentaliteitswijziging bij de prosument. We stappen af van het dag-nacht systeem en gaan nu vooral inzetten op autocomsumptie overdag.
In dit systeem is het voordelig als je energie gebruikt op het moment waarop je die met jouw zonnepanelen opwekt. Het moment waarop je energie verbruikt en opwekt, zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Technische hulpmiddelen zoals applicaties kunnen helpen om een regelbaar verbruik te stimuleren op het moment dat de zonnepanelen de energie opwekken.
Wek jij je energie nog niet zelf op? Aarzel niet langer! Vraag hier vrijblijvend jouw prijsofferte aan.