Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen op jouw woning? Via online rekentools ontdek je zelf in enkele simpele stappen wat de mogelijkheden zijn op jouw dak.
Wat is de Zonnekaart?
De zonnekaart is een online rekentool waarmee je de geschiktheid van jouw dak kan raadplegen. De tool werd tot stand gebracht aan de hand van nauwkeurige hoogtemetingen gecombineerd met uitgebreide terreininformatie.
Het resultaat? Voor maar liefst meer dan 2.5 miljoen daken in Vlaanderen werd de gemiddelde zoninstraling en potentiële opbrengst voor een zonnepanelen installatie ingeschat.
De soort zonnekaart is afhankelijk van jouw woonplaats. Zo zijn er een verschillende sites voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Let wel: De metingen, voor bijvoorbeeld Vlaanderen, dateren van de periode 2013-2015. Hierdoor is er nog geen informatie over meer recente gebouwen gekend. Bij de huidige berekening wordt er standaard van uit gegaan dat de zonnepanelen na 31 december 2020 in dienst genomen zijn (= zonder terugdraaiende teller).
Waarmee houdt de Zonnekaart rekening?
De zonnekaart houdt rekening met verschillende data om een correcte inschatting mee te geven. We sommen de belangrijkste factoren uit de berekening even op:
- Dakoriëntatie
- Hellingsgraad dak
- Dakoppervlakte
- Schaduwinval (omliggende gebouwen, bomen…)
Tot slot moet er ook nog rekening gehouden worden met eventuele dakvensters, reeds aanwezige zonnepanelen en de stabiliteit van het dak. Hier kan de online tool niet op inspelen. Het verkregen resultaat moet dus verder uitgewerkt worden door een erkende (RESCERT)installateur.
Hoe werkt het precies?
Op de website van de Zonnekaart kan je jouw adres naar keuze ingeven. Vervolgens krijg je de geschiktheidsklasse en beschikbare dakoppervlakte te zien van het opgegeven gebouw. Hierbij geeft de zonnekaart, indien mogelijk, ook de gemiddelde kostprijs, jaarlijkse besparing en terugverdientijd mee.
Verder krijgt elk gedeelte van het dak, op basis van de eerder opgesomde factoren, een score toegekend. De score gebeurt in de vorm van een kleurencode. De kleuren gaan van verschillende tinten groen tot geel en oranje.
Hieronder kan je de uitgebreide legende terugvinden met telkens wat toelichting.
Bovendien krijg je ook een algemene berekening mee met een inschatting van jouw gewenste installatie met terugverdientijd. Deze is gebaseerd op enkele gemiddelde parameters voor een particuliere installatie tot en met 10 kVA.
Uiteindelijk kan je zelf de inschatting verder optimaliseren door de details aan te passen op maat van jouw persoonlijke situatie (vb. jaarlijks verbruik, prijzen van jouw energieleverancier… ).
Raadpleeg een erkende installateur
Heb je jouw eerste inschatting van de Zonnekaart reeds bij de hand? Goed werk! Dit geeft al een mooi beeld aan mogelijkheden van het dak voor we aan de slag gaan met een offerte op maat voor zonnepanelen.
Hierbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de resultaten van de Zonnekaart kunnen afwijken van het uiteindelijke voorstel via een erkende installateur. Het rekenmodel van de zonnekaart is géén gepersonaliseerde offerte.
Kortom is een fysiek bezoek ten zeerste aan te raden om onaangename verrassingen tijdens de uitvoering te voorkomen. Denk hierbij aan asbesthoudende daken die de mogelijkheid tot een pv- installatie volledig uitsluit.
Zit je nog met vragen? Contacteer onze zonne-experten!