batterijen-blog

Wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan dat ze verbruiken, injecteer je de resterende energie of stroom op het elektriciteitsnet. Als de zon niet schijnt, neem je opnieuw energie af van het net en wel tegen betaling. Je betaalt dus alsnog voor je energieverbruik ’s nachts en tijdens bewolkte dagen… Geen goede deal als je het ons vraagt…

Batterijopslag voor zonne-energie

De thuisbatterij is je reddende engel als het aankomt op het opslaan van de overtollige zonne-energie. Met deze accu sla je de door je zonnepanelen opgewekte stroom op voor eigen gebruik (autoconsumptie) waardoor je energiekost voor afname van het elektriciteitsnet daalt. Geweldig toch?

Is de investering in een thuisbatterij wel een rendabele investering? MR Solar zocht het voor je uit!
Heb je graag persoonlijk advies? Vraag raad aan een van onze medewerkers. Zij staan je met veel plezier te woord.

Hoeveel bedraagt de thuisbatterijpremie?

Tot eind 2024 voorziet de Vlaamse overheid een premie voor de installatie van een thuisbatterij. Vóór eind maart 2021 bedroeg de batterijpremie €250/kWh opslagcapaciteit, deze werd evenwel geplafonneerd tot € 3.200.

Op 1 april 2021 veranderde de premie opnieuw, de overheid trok de aankooppremie voor thuisbatterijen op naar €300/kWh opslagcapaciteit en dit voor de eerste 6 kWh. De voorgenoemde premie kan nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskosten en is daarom geplafonneerd tot €2.550 (wat neerkomt op 35% van de gemiddelde investeringskost). Deze subsidie zal elk jaar dalen en eindigt op 31 december 2024. Hetzelfde geldt voor de premie voor zonnepanelen. Hoe sneller je de thuisbatterijpremie aanvraagt, hoe beter.

Wanneer je nog een analoge meter hebt en een digitale meter moet aanvragen bij de netbeheerder, dan rekent de netbeheerder plaatsing- en installatiekosten aan (incl. kosten voor de meterkast, de demonteringswerken en/of aanpassingswerken aan de meterlocaties). In dat geval verhoogt de Vlaamse overheid het bedrag van de premie met maximaal €100.

Hoe premie thuisbatterij aanvragen?

Vanaf 1/04/2021 moet je aan alle voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een thuisbatterijpremie. De verschillende voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid: energiesparen.be.

Voor de aanvraag van je investeringspremie heb je volgende documenten nodig:

  • Een kopie van alle betaalde facturen. Als het om leasing gaat, volstaat het leasingcontract waarop de maandelijkse of jaarlijkse kostprijs wordt vermeld. 
  • Een verklaring op eer in te vullen door de elektrotechnische installateur 
  • Een keuringsbewijs volgens de opgestelde voorwaarden
  • Een attest van Fluvius met bevestiging dat er ook een decentrale productie-installatie aanwezig is, een digitale meter geplaatst is en de batterij is aangemeld.  

Wanneer je de bewijsstukken verzameld hebt, kan je de aanvraag hier in orde brengen.
Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Contacteer ons even, we helpen je graag verder.

Is er een batterijpremie voor eigenaars die niet in Vlaanderen wonen?

Voor eigenaars van zonnepanelen buiten Vlaanderen geldt er een andere regio gebonden regelgeving. De Brusselse overheid past een compensatiesysteem toe en werkt verder met een systeem van groenestroomcertificaten. In Wallonië draait de teller terug en past de overheid geleidelijk aan het prosumententarief toe.

Wie in Vlaanderen vóór 2021 zonnepanelen liet plaatsen én over een analoge teller beschikt, kan nog genieten van de terugdraaiende teller tot 2024. In dit geval fungeert de terugdraaiende meter als jouw batterij. Hiervoor betaal je jaarlijks een prosumententarief. Voorlopig kan je tot januari 2025 uitstel vragen voor de installatie van een digitale meter.

Wanneer is een thuisbatterij rendabel?

Wanneer je wil weten of het gaat om een interessante investering, is de kostprijs van groot belang. Wat is de prijs van een thuisbatterij? Belangrijker nog: wat gaat die thuisbatterij-investering jou uiteindelijk opbrengen?

Bij de investerings- en rendementsberekening van een thuisbatterij houden we bij MR Solar rekening met twee belangrijke zaken:

  • We houden rekening met je autoconsumptie. Wanneer we spreken over autoconsumptie hebben we het over de opgewekte energie die je meteen zelf gaat verbruiken. In het injectiesysteem (met de digitale meter) is het dus van belang om de grootverbruikers (vaatwasser, wasmachine en droogkast) overdag te laten draaien, zodat je jouw groene energie nuttig besteedt. Wanneer je energiebewust verbruikt, hoef je ’s avonds veel minder stroom van het openbaar net af te nemen. Op die manier haal je meer rendement uit je thuisbatterij-investering.
  • Anderzijds is de kostprijs van de thuisbatterij afhankelijk van het type of merk, de opslagcapaciteit en je verbruikersprofiel. MR Solar biedt verschillende merken thuisbatterijen aan zoals Huawei, Solax & BYD. Op deze manier kunnen we altijd een gepaste batterij-oplossing aanbieden op maat van elke klant. 

Wat kost een thuisbatterij nu echt?

Om een idee te krijgen van de kostprijs van een batterij maken we hieronder een simulatie voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik van 3.800 kWh per jaar;

MrSolar_Visual_NL

*Dit is geen exacte prijsberekening. De prijs is afhankelijk van type thuisbatterij en verbruiksprofiel

Wanneer we bovenstaande scenario’s vergelijken, besluiten we dat de combinatie van zonnepanelen met thuisbatterij de meest interessante investering is die je sneller terugverdient dan een installatie zonder opslagbatterij. Daarbovenop maak je op jaarbasis meer winst dankzij de combinatie met een batterij. Een PV-installatie met thuisbatterij kopen is dus een slimme investering.

Door het plaatsen van een thuisbatterij verhoog je meteen jouw autoconsumptie van 30% tot wel 65%. Je hoeft hierbij niet langer jouw overtollige energie te verkopen op het net om dan ’s avonds toch energie van het net te moeten aankopen aan een veel hoger tarief. De batterij vangt de overtollige energie grotendeels op en zorgt voor een financieel rendement tot wel 10%!

Ben je benieuwd wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen?

Of wil je graag meer weten over hoeveel een thuisbaterij kost?

Onze collega’s geven met plezier vrijblijvend advies en een offerte op maat van jouw persoonlijke situatie.

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Oost-Vlaanderen

Vestiging Gent
Kromrede 41
9070 Destelbergen
Tel: +32 (0)9 329 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Limburg

Vestiging Genk
Hasseltweg 406
3600 Genk
Tel: +32 (0)11 53 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social