Een omvormer is cruciaal in een zonne-energiesysteem. Maar hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Want de ene omvormer is de andere niet. Wij selecteren heel zorgvuldig de juiste omvormer voor jouw installatie. Zo kun je er zeker van zijn dat alles optimaal functioneert!

Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonne-energiesysteem. Je zonnepanelen genereren gelijkstroom (DC) die de omvormer omzet naar wisselstroom (AC). Die wisselstroom is nodig om je huishoudelijke apparaten te gebruiken. Met andere woorden: zonder omvormer kun je geen zonne-energie gebruiken.

Verschillende types omvormers

De keuze aan omvormers is enorm. Toch kan je ze grofweg in twee types onderverdelen:

  • De stringomvormer is het meest voorkomende type. De zonnepanelen worden in serie geschakeld waardoor de omvormer de gelijkstroom van de hele ‘string’ omzet in wisselstroom. De levensduur is zo’n 15 à 20 jaar.
  • Een micro-omvormer wordt onder elk zonnepaneel geplaatst om de stroom afzonderlijk om te zetten. Dit kan voordeliger zijn in installaties waar bijvoorbeeld schaduw een rol speelt. Dit type heeft een zeer lange levensduur.

Deze twee omvormers bestaan in drie uitvoeringen. De standaardomvormer kan je enkel op zonnepanelen aansluiten, de batterijomvormer enkel op batterijen. Een hybride omvormer combineert de twee.

omvormer

De ideale omvormer kiezen

Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op de keuze. Denk aan de grootte van je installatie, de beschikbare ruimte, eventuele schaduwproblemen, de elektrische aansluiting, de combinatie met een thuisbatterij, … Hoe dan ook komt de omvormer best zo dicht mogelijk bij de elektriciteitskast om spanningsverliezen te beperken.

Daarnaast zijn er tal van merken om uit te kiezen. Wij werken met Huawei en Enphase. Voor ons primeert de kwaliteit, niet de regio waar de omvormer geproduceerd is. Een Chinese omvormer kan bijvoorbeeld heel goed zijn, een Europese kan dan weer ondermaats presteren.

Huawei omvormer

Je omvormer opvolgen

Een goede omvormer zal steeds naar behoren blijven werken. Doet hij het plots niets meer? Dan kan hij aan vervanging toe zijn of zichzelf hebben uitgeschakeld. Wanneer er panne is of de netspanning niet meer binnen de normen valt, schakelt het systeem zichzelf namelijk uit. Daarnaast kan de producent of de installateur de omvormer in bepaalde gevallen ook uitzetten.

Heb je vragen over je omvormer? We beantwoorden ze vakkundig.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

By mrsolar | 22 maart 2024

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Het is dé hamvraag bij elke installatie. Het antwoord hangt grotendeels af van je jaarlijks verbruik. Te veel zonnepanelen zou betekenen dat je veel van je energie in het net moet injecteren, te weinig panelen maakt je dan weer te afhankelijk. Wij helpen je bij het vinden van het ideale […]

Blijvende interesse in hernieuwbare energie (Persartikel: Made-In WVL)

By mrsolar | 6 maart 2024

MR Solar ziet aanhoudende trend in de hernieuwbare energiemarkt Dit is een selectie uit het volledige nieuwsartikel van Made-In West-Vlaanderen. Klik hier voor het volledige artikel. ZWEVEGEM – MR Solar, met hoofdzetel in Zwevegem, is de voorbije 10 jaar uitgegroeid tot een referentie in de hernieuwbare energiemarkt. Om slechts 1 voorbeeld aan te halen: in […]

De zon schijnt voordelig!

By mrsolar | 2 maart 2024

De meteorologische lente is begonnen, en dat betekent dat de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien. Dit is niet alleen goed nieuws voor ons humeur, maar ook voor onze portemonnee. De start van de lente lijkt het perfecte moment te zijn om te investeren in zonnepanelen. En dat ligt niet enkel […]

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social