Een omvormer is cruciaal in een zonne-energiesysteem. Maar hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Want de ene omvormer is de andere niet. Wij selecteren heel zorgvuldig de juiste omvormer voor jouw installatie. Zo kun je er zeker van zijn dat alles optimaal functioneert!
Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonne-energiesysteem. Je zonnepanelen genereren gelijkstroom (DC) die de omvormer omzet naar wisselstroom (AC). Die wisselstroom is nodig om je huishoudelijke apparaten te gebruiken. Met andere woorden: zonder omvormer kun je geen zonne-energie gebruiken.
Verschillende types omvormers
De keuze aan omvormers is enorm. Toch kan je ze grofweg in twee types onderverdelen:
- De stringomvormer is het meest voorkomende type. De zonnepanelen worden in serie geschakeld waardoor de omvormer de gelijkstroom van de hele ‘string’ omzet in wisselstroom. De levensduur is zo’n 15 à 20 jaar.
- Een micro-omvormer wordt onder elk zonnepaneel geplaatst om de stroom afzonderlijk om te zetten. Dit kan voordeliger zijn in installaties waar bijvoorbeeld schaduw een rol speelt. Dit type heeft een zeer lange levensduur.
Deze twee omvormers bestaan in drie uitvoeringen. De standaardomvormer kan je enkel op zonnepanelen aansluiten, de batterijomvormer enkel op batterijen. Een hybride omvormer combineert de twee.
De ideale omvormer kiezen
Er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op de keuze. Denk aan de grootte van je installatie, de beschikbare ruimte, eventuele schaduwproblemen, de elektrische aansluiting, de combinatie met een thuisbatterij, … Hoe dan ook komt de omvormer best zo dicht mogelijk bij de elektriciteitskast om spanningsverliezen te beperken.
Daarnaast zijn er tal van merken om uit te kiezen. Wij werken met Huawei en Enphase. Voor ons primeert de kwaliteit, niet de regio waar de omvormer geproduceerd is. Een Chinese omvormer kan bijvoorbeeld heel goed zijn, een Europese kan dan weer ondermaats presteren.
Je omvormer opvolgen
Een goede omvormer zal steeds naar behoren blijven werken. Doet hij het plots niets meer? Dan kan hij aan vervanging toe zijn of zichzelf hebben uitgeschakeld. Wanneer er panne is of de netspanning niet meer binnen de normen valt, schakelt het systeem zichzelf namelijk uit. Daarnaast kan de producent of de installateur de omvormer in bepaalde gevallen ook uitzetten.
Heb je vragen over je omvormer? We beantwoorden ze vakkundig.
Wat betekent een uitvallende omvormer precies?
Heb je zonnepanelen en valt je omvormer soms uit? Tijdens de zonnige maanden komt het fenomeen van uitvallende omvormers tijdens piekmomenten vaker voor. In de meeste gevallen is er geen sprake van een technisch defect aan je omvormer, maar valt hij uit vanwege een tijdelijk te hoge spanning. Dit gebeurt vooral in de lente en […]
MR Solar en Lotto Dstny vernieuwen samenwerking
Lotto Dstny wordt ook in 2025 gesponsord door partner MR Solar, de internationale specialist in duurzame energie-oplossingen. Met oplossingen als zonnepanelen, batterijen, laadpalen en energiemanagementsystemen zijn ze alvast klaar voor de volgende energiesprint. Een energieke partnership De basis van onze energieke partnership met MR Solar ligt in enkele straffe raakvlakken met onze partner: het geloof […]
Inzicht krijgen in je verbruik dankzij EMS
Er is niets zo frustrerend als een hoge energiefactuur en niet weten waar de veroorzakers zich situeren. Daar loert een energiemanagementsysteem (EMS) om de hoek. Dankzij een EMS krijg je inzicht in je energieverbruik, én kun je je elektriciteitsverbruik beter monitoren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om je elektriciteitsverbruik te spreiden of te verschuiven naar […]