Vanaf 2023 hanteert de VREG, de Vlaamse energieregulator een nieuwe methode voor de berekening van op de huidige distributietarieven: Het capaciteitstarief. Deze nieuwe berekeningsmethode zal rekening houden met het piekverbruik van de consumenten. Maar hoe ziet de toekomst van jouw energiefactuur er voortaan uit? MR Solar legt het van A tot Z uit.
Wat is het capaciteitstarief?
Door de sterke opmars van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en windenergie ontstaan er grotere en gelijktijdige pieken op ons distributienet tijdens ons dagdagelijks energieverbruik. De belasting op het verouderde distributienet is veel groter en dit kan op termijn grote gevolgen hebben.
Om het bestaande distributienet betrouwbaar te houden, moeten de distributiebeheerders zware investeringen doorvoeren. Bij dergelijke investeringen hoort natuurlijk ook een stevig kostenplaatje wat ons meteen brengt tot de hamvraag: Wie gaat dit betalen?
Vanaf 2023 zal de VREG het capaciteitstarief invoeren waarmee ze gezinnen en bedrijven bewust wilt maken dat hoge pieken in hun verbruik extra kosten meebrengen voor het net. Hierbij is het dus van groot belang dat iedereen het net zo efficiënt mogelijk gebruikt zodat het betaalbaar blijft voor iedereen.
Welk effect heeft het capaciteitstarief op mijn energiefactuur?
Jouw elektriciteitsfactuur bestaat uit verschillende onderdelen waaronder de distributienettarieven. Dit zijn de tarieven dat je betaalt om energie tot bij je thuis of tot bij jouw bedrijf te krijgen. Momenteel berekent de distributiebeheerder deze tarieven op basis van de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die je van het net afneemt. Hoe meer elektriciteit je van het net gaat afnemen, hoe hoger het distributietarief op jouw huidige elektriciteitsfactuur.
In tegenstelling tot het gekende nachttarief waarbij het interessanter is om vooral ’s avonds te verbruiken zal de VREG vanaf 2023 het capaciteitstarief invoeren waarbij ze de kosten zal berekenen op basis van de ‘gemiddelde maandpiek’ (kW). De maandpiek is het hoogste piekvermogen aan energie dat je in een maand hebt gebruikt. Hoe minder je het netwerk belast, hoe minder je dus gaat betalen.
Wanneer verbruik ik dan het beste? Overdag of ’s nachts?
Het capaciteitstarief is bedoeld ervoor zorgen dat consumenten verbruikspieken vermijden. Met andere woorden dat ze vermijden om te veel energieverslindende toestellen tegelijk te gebruiken, om op die manier het energieverbruik over de tijd spreiden. Dit aankooptarief kijkt dus alleen naar de maandelijkse energiepiek die je van het net afneemt. Door de invoering van het capaciteitstarief komt er een einde aan het huidige onderscheid tussen dag- en nachttarief.
Let wel: dit geldt enkel voor de distributienettarieven. Jouw elektriciteitskosten via de energieleverancier staan hier los van. Het is perfect mogelijk dat jouw energieleverancier verschillende energieprijzen voor dag- en nachtverbruik blijft aanbieden.
Geldt het capaciteitstarief zowel voor de digitale als klassieke meter?
De distributiebeheerder zal de verbruikspieken meten met een digitale elektriciteitsmeter. Met een klassieke meter kan men namelijk de hoeveelheid verbruikte stroom niet registreren. Wie nog een klassieke meter heeft, zal een minimale vaste bijdrage betalen die overeenstemt met een verbruikspiek van 2,5 kW. De overige netkosten zal de netbeheerder op basis van de afgenomen kWh blijven aanrekenen.
Hoe kan ik toch nog besparen op mijn energiekost?
Bewust omgaan met jouw energieconsumptie speelt hier de belangrijkste rol. Hou er dus rekening mee om niet te veel energieverslindende apparaten op hetzelfde moment op te zetten. Op die manier hou je jouw verbruikspiek onder controle.
Indien je zonnepanelen hebt, verbruik je het best de zelfopgewekte zonne-energie op het moment van stroomproductie. Heb je meer productie dan verbruik dan kan je overtollige opgewekte groene stroom opslaan op een thuisbatterij. Die zelfopgewekte zonne-energie kan je dan later verbruiken zodra de zon niet meer schijnt. Op die manier hoef je niets van het net af te nemen en hou je jouw verbruikspiek laag. Zeker indien je een elektrische wagen hebt, haal voordeel uit een thuisbatterij.
Heb je een elektrische wagen met eventueel een eigen laadpaal? Laad die bij voorkeur traag op. Daarnaast is het aangeraden om huishoudelijke grootverbruikers zoals een vaatwasmachine te programmeren zodat ze niet gelijktijdig opstaan. Ook zo kan je die piek vermijden.
Bij sommige energieleveranciers kan je maandelijks jouw meterstanden doorgeven. Die statistieken kan je regelmatig raadplegen om zicht te krijgen op jouw voorbije maandpieken. Indien je een digitale meter hebt, kan je dit opvragen via het energieportaal van Fluvius én/of de gebruikerspoort van jouw digitale meter. Op die manier kan je jouw verbruiksgedrag tijdig bijsturen om te voorkomen dat je hoge capaciteitstarieven moet betalen.
Het capaciteitstarief wordt namelijk berekend op basis van jouw gemiddelde maandpiek waarbij men rekening houdt met de voorbije laatste 12 maandpieken. Elke maandpiek heeft dus in principe maar 1/12 effect op jouw jaarlijks te betalen eindbedrag.
Alle tips om hoge energiekosten door het capaciteitstarief te vermijden op een rijtje gezet:
- Ga bewust om met jouw energieverbruik en verspreid over de tijd om grote pieken te voorkomen.
- Laad je elektrische auto bij voorkeur traag op.
- Vermijd om verschillende huishoudelijke energievreters tegelijk te gebruiken. Probeer ze apart aan te zetten of te programmeren.
- Monitor je verbruik via de digitale meter of je meterstanden bij je energieleverancier. Stuur bij zodra je piekverbruik ontdekt.
- Heb je zonnepanelen? Installeer een thuisbatterij en haal het maximum uit de energie die je zelf opwekt waardoor je minder stroom afneemt van het net.
Zit je nog met vragen? Onze collega’s staan voor jou klaar! Contacteer ons voor meer informatie.