Overweeg je om over te stappen naar een dynamisch energiecontract? Dat kan interessant zijn, zeker als je zonnepanelen hebt en je je verbruik flexibel kan plannen met behulp van een energiemanagementsysteem.
Maar wat houdt zo’n contract precies in, en bij welke energieleveranciers kan je terecht? MR Solar maakt je wegwijs in de details, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract volgt de uurprijzen op de energiemarkt. Dat betekent dat je prijs per kWh per uur verandert, afhankelijk van de vraag en het aanbod. Wanneer er bijvoorbeeld veel wind- en zonne-energie beschikbaar is, liggen de prijzen doorgaans lager. Dit biedt kansen om te besparen, zeker als je jouw verbruik kunt aanpassen aan deze schommelende prijzen.
Voorlopig kun je dit type contract alleen afsluiten in Vlaanderen. Een van de vereisten voor een dynamisch tarief is namelijk een digitale meter. In Vlaanderen is bij meer dan de helft van de huishoudens al een digitale teller geïnstalleerd.
Vanaf 2025 is de digitale teller verplicht, en valt de terugdraaiende teller weg voor eigenaars van zonnepanelen. De installatie van de digitale meter kan niet langer geweigerd worden. Hierbij kan je wel in aanmerking komen voor een compensatie in de vorm van de retroactieve investeringspremie.
In Brussel en Wallonië loopt de particuliere uitrol van de digitale meter achter, daar is het dus nog even wachten op een dynamisch energiecontract.
Wist je dat?
Naast particulieren kunnen ook bedrijven kiezen voor een dynamisch contract in combinatie met een industriële batterij (BESS) én slimme sturing.
Hoe werkt een dynamisch contract?
Bij een dynamisch contract stuurt je digitale meter elk kwartier data naar je energieleverancier, die vervolgens de tarieven per uur bijhoudt. Zo betaal je voor je verbruik tegen de marktprijs van dat uur. Dit werkt vooral goed als je apparaten met een hoog verbruik flexibel kunt inschakelen, zoals de laadpaal van je elektrische auto.
Dynamisch tarief vs. vast en variabel tarief
Er zijn drie soorten energietarieven waaruit je kan kiezen:
- Vast Tarief: Hier blijft de prijs per kWh de gehele contractduur gelijk, wat zekerheid biedt, maar minder flexibiliteit.
- Variabel Tarief: Deze prijs schommelt mee met de energiemarkt, maar wordt maandelijks of per kwartaal aangepast.
- Dynamisch Tarief: Hier verandert de prijs elk uur. Hier verandert de prijs elk uur. Dit biedt de meeste flexibiliteit en kan voordelig zijn als je je verbruik actief wenst aan te passen of met slimme systemen wil werken.
Let op: Je kan geen dynamisch contract afsluiten met een uitsluitend nachtmeter.
Wat kan een dynamisch contract betekenen voor zonnepaneleneigenaars?
Heb je zonnepanelen? Dan kan een dynamisch energiecontract extra voordelig zijn, vooral in combinatie met een thuisbatterij.
Hiermee sla je de opgewekte energie van je zonnepanelen op, om te gebruiken tijdens piekuren waar de energieprijs hoger ligt. Daarnaast kan je ook gebruik maken van momenten met lage marktprijzen door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of je warmtepomp in te schakelen. Een dynamisch contract biedt je:
- Flexibiliteit in verbruik en opslag: Door een thuisbatterij al dan niet in combinatie met een energiemanagementsysteem, kan je jouw eigen opgewekte energie opslaan en inzetten op de duurdere momenten.
- Besparingen op korte termijn: Door grootverbruikers tijdens goedkope uren in te schakelen, profiteer je maximaal van de lage marktprijzen. Vervolgens kan je jouw piekverbruik beperken door het slim inschakelen van de thuisbatterij. Zo kan je extra kosten rond het capaciteitstarief vermijden.
Bij wie kan ik terecht voor een dynamisch contract?
De Europese Unie verplicht energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten om een dynamisch energiecontract aan te bieden. Gelukkig zijn er in België ook kleinere leveranciers die ervoor kiezen om dit type contract aan te bieden. Momenteel kun je kiezen uit de volgende aanbieders van dynamische contracten:
- Bolt
- Ecopower
- EBEM
- Eneco
- ENGIE
- Frank Energie
- OCTA+
- Luminus
- Power2You
- Trevison
Hoe kan ik dynamische contracten vergelijken?
Om een goed beeld te krijgen van de kosten, kun je online dynamische contracten vergelijken. Hier wordt vaak een gemiddelde prijs per kWh berekend voor een standaard huishouden. Let op: dit is slechts een indicatie. In werkelijkheid kunnen de kosten hoger of lager uitvallen, afhankelijk van hoe goed je in staat bent om je verbruik flexibel in te plannen.
Is een dynamisch contract geschikt voor mij?
Een dynamisch contract kan een slimme keuze zijn als je flexibiliteit hebt in je verbruik en bereid bent een slimme investering te doen, zoals in een thuisbatterij, slimme laadpaal en of energiemanagementsysteem (EMS).
Zo kan een EMS in combinatie met een thuisbatterij automatisch jouw verbruik flexibel gaan sturen in jouw voordeel. Hierbij worden grootverbruikers ingeschakeld op de goedkopere momenten en je thuisbatterij in periodes met hogere tarieven. Meer informatie rond het EMS-systeem FlexiO kan je hier raadplegen.
Ben je benieuwd of een dynamisch energiecontract bij jouw verbruikersprofiel past? Doe de V-test van de VREG.
Geraak je er niet meteen aan uit? Contacteer onze energie-experts voor een vrijblijvend advies. We helpen je graag in het maken van de juiste keuze voor een maximaal rendement.