Blog-tips-zp

Ben je op zoek naar tips & ticks voor meer rendement en efficiënter energieverbruik met je zonnepanelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! We weten dat het huidige injectiesysteem, waarbij houders van zonnepanelen tegen betaling opnieuw stroom halen van het elektriciteitsnet, gezinnen dwingt nog bewuster om te gaan met hun energieverbruik.

Ook met zonnepanelen kan je bewuste keuzes maken om je eigen opgewekte zonne-energie zo optimaal mogelijk in te zetten. Door bewuster om te gaan met je energieverbruik zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk opgewekte stroom teruggaat naar het net en tegelijkertijd haal je zoveel mogelijk rendement uit je zonnepanelen. Maar hoe ga je nu net bewuster om met je energieverbruik? 

Tip 1: verbruik je zonne-energie op het moment dat je stroom opwekt, overdag dus

Sinds de invoering van het nachttarief gingen we bewust de vaatwasser, wasmachine en andere grote energieverbruikers pas 's avonds, 's nachts of in het weekend opzetten. Het nachttarief bracht immers de minste kosten met zich mee.

Nu de Vlaamse overheid het nieuwe injectiesysteem voor zonnepanelen heeft ingevoerd, moeten we onze mindset rond energieconsumptie veranderen. De grootste energieverbruikers leg je voortaan beter aan tijdens die momenten waarop je met jouw zonnepanelen de meeste zonne-energie opwekt. Overdag dus.

Wanneer je op de zonnigste momenten te weinig energie verbruikt, steek je die zelf opgewekte zonnestroom terug op het net. Hiervoor krijg je een kleine vergoeding, maar die weegt niet op tegen de kost van de elektriciteitsafname tijdens bewolkte of donkere dagen. Met andere woorden creëer je een dubbele win wanneer je tijdens zonnige momenten jouw grote verbruikers aanzet. Zo hoef je geen energie van het net te halen en hoef je dus niets te betalen voor de zelf opgewekte zonne-energie die op dat moment je gebruikt om je elektrische apparaten te laten werken.

Zet vanaf nu dus jouw vaatwasser, wasmachine, droogkast en andere toestellen zoveel mogelijk overdag op. Dit is misschien niet vanzelfsprekend wanneer je overdag vaak buitenshuis bent. Daarom geven we je hieronder graag 4 extra tips om alsnog overdag te verbruiken:

  • Zet je vaatwasser op net voor je het huis uit gaat of zet die overdag op wanneer je toch van thuis uit werkt.
  • Plan je grote verbruikers in het weekend in. Zo kan je bijvoorbeeld de was doorheen de werkweek verzamelen om tijdens het weekend op de zonnige moment te wassen.
  • Programmeer je toestellen om rond de middag te starten.
  • Sommige elektrische apparaten zijn bedienbaar vanop een app met je smartphone. Dan kan je vanop een afstand je grootverbruikers opdracht geven om te werken zodra de zon schijnt.

Tip 2: extra rendement met zonnepanelen dankzij elektrisch rijden – laadpalen

De opmars van elektrische wagens is niet meer te stuiten. Ook hybride wagens veroveren de automarkt. Wanneer je jouw elektrische of hybride wagen thuis zou opladen dan zou je jouw energiefactuur meteen de lucht zien inschieten. Tenzij je zonnepanelen hebt liggen, want dan kan je wagen tijdens de zonnige momenten opladen.

Ook hier is er weer sprake van een duidelijke dubbele win: dankzij je laadpaal heb je altijd een opgeladen auto terwijl je zonder extra kosten optimaal gebruik maakt van je zelf opgewekte zonne-energie dankzij jouw PV-installatie. Belangrijk hierbij is natuurlijk om onze eerste tip ook in acht te nemen; verbruik wanneer je de energie opwekt!

Heb jij al zonnepanelen, maar beschik je nog niet over een laadpaal voor je hybride of elektrische wagen? Kom eens praten met onze experten en ontdek welke opbrengst jouw zonnepanelen teweeg kunnen brengen. 

Tip 3: nog meer rendement met je zonnepanelen dankzij de thuisbatterij

De thuisbatterij voor batterijopslag van je zonne-energie is geen nieuw fenomeen meer. Je opslagbatterij vangt je overtollig geproduceerde stroom op voor later gebruik (wanneer de zon niet schijnt). Hierdoor injecteer je die energie niet op het net en hoef je die 's avonds bijvoorbeeld ook niet opnieuw van het net af te nemen waardoor je dus geen extra kosten betaalt voor je energieverbruik na de zonne-uren.

Zodra je meer stroom zou verbruiken dan wat je op dat moment opwekt, maak je dus gebruik van de energie die je op de thuisbatterij stockeerde. Want laat ons eerlijk zijn: je kan zo optimaal en bewust mogelijk omgaan met jouw energieverbruik, je zal nog steeds stroom verbruiken op momenten dat er geen zonlicht meer is. En dan is zo’n thuisbatterij dé ideale oplossing. 

Denk je dat de thuisbatterij een ideale oplossing zou kunnen zijn voor jouw thuissituatie? Neem dan even contact op met MR Solar, wij zorgen voor de meest optimale oplossing!

Het rendement van je zonnepanelen verhoogt wanneer je de juiste keuzes maakt

Verandering is altijd een uitdaging. Mensen zijn dan ook gewoontedieren. Waar we vroeger geleerd hebben zoveel mogelijk te verbruiken tijdens het nachttarief, moeten we nu onze perceptie veranderen naar overdag verbruiken om zoveel mogelijk opbrengst te halen uit onze zonnepanelen.

Dankzij onze 3 tips haal je nog meer rendement uit je zonne-energie terwijl je tevens bewuster omgaat met je energieverbruik.

Ben jij benieuwd welk rendement jij zou mogelijks kan halen uit zonnepanelen?
Contacteer ons even, ons team staat met plezier voor je klaar.

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Oost-Vlaanderen

Vestiging Gent
Kromrede 41
9070 Destelbergen
Tel: +32 (0)9 329 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Limburg

Vestiging Genk
Hasseltweg 406
3600 Genk
Tel: +32 (0)11 53 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social