Enphase verhoogt jouw rendement dankzij de dynamische tarief functie

MRSlogan

Dynamische elektriciteitsprijzen bieden een unieke kans voor huiseigenaren om hun energiekosten te verlagen. Enphase activeert daarom het IQ Energy Management als innovatieve oplossing om te profiteren van die dynamische elektriciteitsprijzen.  De software-update wordt vanaf 21 juni 2024 gefaseerd uitgerold en als eerste toegepast bij systemen met een IQ Battery.

Via de applicatie van Enphase zal je een melding ontvangen wanneer de nieuwe functie voor jou beschikbaar is. Zo kan jij jouw installatie mét digitale meter optimaal aansturen. MR Solar legt je met plezier uit hoe jij als gebruiker hier zelf mee aan de slag kan.

 

 

Wat zijn dynamische tarieven?

Dynamische elektriciteitsprijzen zijn een modern concept waarbij de energieprijzen variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag. Deze variaties zijn gebaseerd op vraag en aanbod op de Europese Energiebeurs (EPEX SPOT). De prijs van energie verandert elk uur, wat betekent dat je kan profiteren van lagere tarieven tijdens periodes van overvloedige energieproductie.

 

Factoren die dynamische tarieven beïnvloeden

Een van de belangrijkste factoren die schommelingen in de energieprijs gedurende het jaar beïnvloeden, is de beschikbaarheid van schone, hernieuwbare energie. In de zomer is er overdag een overvloed aan zonne-energie, terwijl er in de winter vooral 's nachts windenergie beschikbaar is. Dit betekent dat de prijzen kunnen dalen tijdens deze periodes van overproductie. Dankzij de komst van dynamische tarieven kunnen consumenten met hun energieverbruik inspelen op deze schommelingen om er een maximaal rendement uit te halen.

 

Voordelen van het Enphase IQ Energy Management

Een PV-systeem in combinatie met het IQ Energy Management kan al besparingen opleveren. Hiervoor zijn de IQ Microinverters en IQ Gateway Metered een vereiste. Via een simpele software update kan je de dynamische tarieffunctie activeren. Vervolgens kan je zelf de instellingen aanpassen naar ‘geen export’. Zo betaal jij niet langer bij negatieve injectieprijzen.

Wil je echt optimaal genieten van deze functie? Voeg dan de IQ Battery toe aan jouw PV-installatie. De thuisbatterij slaat automatisch overtollige zonne-energie op voor gebruik tijdens piekuren of wanneer de energieprijzen hoog zijn.

 

 

Configuratie en monitoring

Met behulp van de Enphase App kan je eenvoudig zelf het energieverbruik van elk gekoppeld apparaat volgen. De app biedt live updates over het energieverbruik waardoor je jouw energieverbruik nauwkeurig kan afstemmen op de dynamische prijzen.

Stap-voor-stap configuratie

Via onderstaande stappen en deze video kan jij gemakkelijk meegenieten van het Enphase Energy System:

  • Sluit een dynamisch tariefcontract af bij jouw energieleverancier.
  • Open de Enphase app
  • Ga naar Menu > Instellingen > Elektriciteitstarief > Importtarief elektriciteit
  • Antwoord ‘Ja’ om te bevestigen dat je een dynamisch contract hebt afgesloten en ga naar ‘Volgende’
  • Lees de gebruiksvoorwaarden en bevestig deze door te klikken op ‘Doorgaan’
  • Wil je gebruik maken van de spaarstand? Ga dan naar Menu > Profiel >Bewerken en selecteer vervolgens ‘Besparing’ en klik op ‘Toepassen’.

Jouw configuratie is nu voltooid! In de app kan je ook een gedetailleerde uitleg vinden over hoe het energiesysteem in verschillende scenario's wordt geoptimaliseerd.

 

Conclusie

Dynamische elektriciteitsprijzen bieden een unieke kans voor huiseigenaren om hun energiekosten te verlagen door hun verbruik aan te passen aan de variërende tarieven.

Het IQ Energy Management maakt het eenvoudig om deze besparingen te maximaliseren, vooral wanneer het systeem wordt uitgebreid met extra componenten zoals de IQ Battery. Door de juiste configuratie en het gebruik van de Enphase App, kan je maximaal genieten van lagere energiekosten en een efficiënter energiebeheer.

Wil je zo snel mogelijk gebruik maken van de dynamische tarieven? Neem contact op worden de Enphase service afdeling via support_NL@Enphaseenergy.com of telefonisch via +32 7 848 2728.

 

Onze vestigingen: altijd bij jou in de buurt

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2170 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar Wallonië

Vestiging Wallonië
Rue du Polissou 38
5590 Achêne (Ciney-Namen)
Tel: +32 (0)81 39 53 63
E-mail: info@mrgroup.be

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar

Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)

info@mrgroup.be
https://mrsolar.be/

Overige informatie

Vennootschap: MR Group
Maatschappelijke zetel: Pluim 7, 8550 Zwevegem (Kortrijk)

BTW nr: BE0842.496.864

Social