
De winter is overduidelijk in het land. Gladde wegen, prachtig besneeuwd landschap,... Weerexperten spreken van een wintergolf gezien de vrieskoude temperaturen van de laatste dagen. Maar hebben deze koude en donkere wintermaanden een impact op de werking van zonnepanelen? Is de investering in zonnepanelen wel rendabel tijdens de winter? Lees er alles over in deze winterblog waarin we alle misvattingen over het rendement van zonnepanelen in de winter doen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Opbrengst zonnepanelen tijdens de herfst en winter
Tussen de maanden oktober en maart zijn de dagen korter en is het sneller donker. Ook al zijn er dan minder zonne-uren toch houden jouw zonnepanelen helemaal geen winterslaap! De nieuwste generatie zonnepanelen hebben namelijk al voldoende met wat licht om op minder zonnige dagen en zelfs bewolkte dagen toch energie te kunnen opwekken. Tijdens deze wintermaanden ligt de intensiteit van de zonnestralen een stuk lager, maar dat houdt de zonnepanelen niet tegen om toch te renderen. In de winter zorgen ze namelijk nog altijd voor een gemiddelde van een derde van je jaarlijkse elektriciteitsproductie. Deze donkere maanden zijn vaak erg koud. Leuk om te weten is dat zonnepanelen geen warmte nodig hebben om elektriciteit te produceren. Ze hebben zoals eerder gezegd al voldoende met daglicht.
De hellingsgraad van de zonnepanelen speelt hierbij een belangrijke rol rekening houdende met de lage stand van de zon in de winter. Het opvangen van (zon)licht kan pas optimaal gebeuren als de zonnepanelen niet bedekt zijn met bladeren, takken of sneeuw. Panikeer niet bij sneeuw op jouw dak en zonnepanelen want dankzij de hellingshoek van de PV-installatie kan de sneeuw makkelijk en snel zelf wegsmelten.
Enkel dikke lagen sneeuw kunnen een minder goede invloed hebben op de opwekkingscapaciteit van jouw zonnepaneleninstallatie. Je kan eventueel je zonnepanelen manueel sneeuwvrij maken. Gebruik hierbij een simpele vloertrekker. Bij vriestemperaturen raden we aan om nooit met een ijskrabber, zout of chemische antivriesmiddelen te werken. Dit kan schade veroorzaken zowel aan jouw dak als aan je zonnepanelen Tot slot gebruik je best geen (lauw) water om extra ijsvorming te voorkomen. Jouw zonnepaneleninstallatie sneeuwvrij maken is dus geen gemakkelijke klus en kan best gevaarlijk zijn. Neem daarom zeker contact op met een ervaren vakman om deze klus in alle veiligheid te klaren.
De zomer is niet het beste seizoen voor zonnepanelen
De grootste misvatting over zonnepanelen is dat de zomerperiode de beste periode zou zijn voor zonnepaneleninstallaties. Het is vanzelfsprekend dat zonnepanelen naast licht ook zon nodig hebben om energie te kunnen opwekken, maar de zomerse warme temperaturen hebben een impact op het rendement van je PV-installatie.
Zonnepanelen worden getest bij een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Dit is niet de omgevingstemperatuur, maar de temperatuur van het paneel zelf. Wanneer de omgevingstemperatuur richting de 30 graden stijgt tijdens zomerse dagen kan de temperatuur van het zonnepaneel oplopen tot 60 graden én meer. Het vermogen van een zonnepaneel neemt hierdoor systematisch met ongeveer 0.4% per graad af zodra het kwik boven de 25 graden stijgt.
Tot slot heeft een warme omgevingstemperatuur ook een invloed op de levensduur en prestaties van de bijhorende omvormer. Daarom raden we sterk aan om de omvormer op een koele plek te installeren zoals de garage of kelder in plaats van op de zolder.
Het ideale seizoen voor je zonnepanelen is de lente!
Verrassend misschien, maar het ideale seizoen voor jouw zonnepanelen is lente. De matige temperaturen en het stijgende aantal zonnige dagen zorgen er namelijk voor dat de zonnepanelen het makkelijkst energie kunnen opwekken. Het is dus interessant om jouw zonnepanelen in de winter te laten installeren zodat je meteen van de beste en zonnige lentedagen kan genieten en maximaal je eigen groene stroom kan opwekken. Die productiepiek van de PV-installatie volgt dus in de naderende lenteweken.
Even alles op een rij'tje gezet
• Zonnepanelen hebben geen warmte nodig om elektriciteit te produceren, ze hebben voldoende aan (zon)licht. Een koude zonnige dag is dus een uitstekende dag voor de opbrengst van jouw zonnepaneleninstallatie.
• Tijdens de wintermaanden wekt jouw PV-installatie ook elektriciteit op dankzij (zon)licht én eventuele reflectie door de laag sneeuw op je zonnepanelen.
• De hellingshoek van jouw zonnepaneleninstallatie speelt een grote rol om een optimaal rendement te garanderen tijdens elk seizoen.
• De lente biedt de beste werkomstandigheden voor jouw zonnepanelen. Deze periode geniet je van de meeste zonuren en de beste omgevingstemperaturen. Ideaal voor de opbrengst van jouw PV-installatie!
Heb je nog vragen?
Zijn er nog vragen waar je een helder antwoord op wenst, of ben je benieuwd wat de beste investering is voor jou? Neem dan gerust contact op met ons team. Dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn, en vooral: wat het jou zal opleveren.