Zonnepanelen verbeteren de EPC-waarde van je woning

zonnepanelen epc-waarde

Wanneer je een huis wilt kopen, komt daar heel wat papierwerk bij kijken. Tussen de verschillende documenten zit ook het energieprestatiecertificaat dat aangeeft welke EPC-waarde je huis heeft. Wat is EPC? Waarom is dat belangrijk? Welke invloed hebben zonnepanelen op de EPC-waarde?

 

EPC of Energieprestatiecertificaat

Het energieprestatiekengetal geeft de energetische kwaliteit van een woning weer volgens verschillende parameters zoals bereiding warm water, koeling, maatregelen voor optimalisatie (isolatie), zonnepanelen, … Voor de berekening is het aanwezige type verwarmingsinstallatie en warmwaterinstallatie doorslaggevend. 

Sinds 1 januari 2009 moeten zowel verkopers als verhuurders een energieprestatiecertifcaat kunnen voorleggen. Deze kunnen enkel door een erkende energiedeskundige type A opgesteld worden en zijn 10 jaar geldig.

De waarde, bekomen door deze parameters, is de energieprestatie van de woning. Hoe lager de energieprestatie, hoe energiezuiniger de woning. Bij een hoge EPC-waarde kan je energiebesparende maatregelen nemen zoals beter isoleren, zonnepanelen installeren, …

Waarom is een goede EPC-waarde belangrijk?

Een hoge EPC-waarde gaat hand in hand met een hoog energieverbruik. Dat zal je merken aan je hoge energiefactuur. Neem er ook bij dat de energieprijzen de laatste jaren enorm stijgen. 

Daarnaast hechten kopers enorm veel belang aan de EPC-waarde. Dit blijkt naast de ligging, prijs, … een enorm belangrijke beslissingsfactor te zijn in het verkoopproces van een woning.

Hebben zonnepanelen een invloed op de EPC-waarde ?

Ondertussen weten we dat zonnepanelen een positieve invloed hebben op onze energiefactuur, maar je kan er ook je EPC-waarde mee verbeteren. 

De invloed van zonnepanelen op je E-peil is in grote mate afhankelijk van de grote van je woning. De hoeveelheid van de zonnepanelen op je dak bepaalt het vermogen. Hiermee kan je het effect van de zonnepanelen op jouw EPC-waarde berekenen.

Wil je weten welk effect zonnepanelen op jouw EPC-waarde hebben? Vraag het aan onze experten.

 

Conclusie

De EPC-waarde van je woning is belangrijk ongeacht of je de woning verkoopt of niet. Dankzij energiebesparende maatregelen kan je er makkelijk voor zorgen dat je de hoge EPC-waarde doet dalen.
Zonnepanelen installeren is dus een goede investering. Je verbetert er niet alleen de EPC-waarde van je woning mee, het is milieuvriendelijk en de kosten dalen op jouw energiefactuur.

Benieuwd naar de prijs van zonnepanelen en de invloed op jouw EPC-waarde? Neem contact op met onze experten.

  1. nl
  2. nieuws
  3. zonnepanelen verbeteren de epc waarde van je woning 4086