Zonnepanelen en micro-omvormers, een geslaagde combinatie

zonnepanelen micro omvormer

Micro-omvormers worden steeds populairder bij zonnepanelen, ook al is het helemaal geen nieuwe technologie. Het grote verschil met de klassieke string-omvormer is dat een micro-omvormer de maximale opbrengst uit een zonnesysteem kan halen. Hoe? Dat lees je hier.

Wat is een micro-inverter?

Dat is de Engelse benaming voor een micro-omvormer, maar beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Het is een omvormer die rechtstreeks op het zonnepaneel geplaatst is, dit in tegenstelling tot een grote omvormer op een andere locatie waar de stroom van alle zonnepanelen samenkomt. De benaming ‘micro’ zegt het al: de micro-omvormer is een stuk kleiner dan de grote omvormers en regelt het omzetten van de stroom van één, soms twee, zonnepanelen. Het kastje zet de spanning van de zonnepanelen direct om naar 230 Volt, zo is de stroom geschikt voor het elektriciteitsnet en gebruik bij je thuis. Meestal kan je elke omvormer individueel uitlezen en de opbrengst bijhouden.

Het verschil met een gewone omvormer

Een micro-omvormer wordt meteen achter het zonnepaneel gemonteerd, is kleiner en beter bestendig tegen de weersomstandigheden. Je sluit zo makkelijk één zonnepaneel aan op het lichtnet, zonder dat je een dure grote omvormer hoeft te kopen.

WEETJE: Bij grote systemen met veel micro-omvormers sluiten we alle afzonderlijke omvormers aan op een kabel die we netjes achter de panelen wegwerken. Dit betekent dat je bij een zonnesysteem van bijvoorbeeld 16 panelen geen 16 stekkers moet inpluggen.

Wat zijn de voordelen van een micro-omvormer?

1. Hoger rendement van de zonnepanelen en een betere opbrengst.

Profiteer van een maximale opbrengst per zonnepaneel gedurende de hele dag. Bij een installatie met micro-omvormers werkt ieder zonnepaneel afzonderlijk. Een mindere opbrengst van één zonnepaneel heeft dus geen invloed op de gehele installatie.

Bij een installatie met een grote omvormer beïnvloedt de schaduw op één zonnepaneel de hele installatie. Met andere woorden: ligt bij een string van twintig zonnepanelen één zonnepaneel in de schaduw, dan behalen alle zonnepanelen maar het maximale rendement van dat ene zonnepaneel. Je verliest dan de opbrengst van de andere zonnepanelen.

2. Hoger rendement voor zonnepanelen naast een dakkapel of schoorsteen.

3. Minder beperkingen in de vorm van het totale systeem, je mag verschillende zonnepanelen op verschillende plaatsen monteren. Bij een conventionele omvormer moeten de panelen tegen elkaar liggen om de kabels te verbinden.

4. Bespaar ruimte in huis, een micro-omvormer neemt minder plaats in.

5. Maakt geen zoemend of tikkend geluid.

6. Doordat micro-omvormers minder zwaar belast worden en dus minder warm worden, hebben ze een langere levensduur.

7. Wanneer één mirco-omvormer defect is, moet je enkel deze vervangen of herstellen. Daarmee is de lagere vervangingskost een extra voordeel.

Zijn er ook nadelen?

Ja, eentje. Omdat de omvormer direct onder het zonnepaneel gemonteerd is, is het bij een storing vaak erg lastig om te bereiken. Daardoor kunnen de herstelkosten oplopen, maar je houdt de micro-omvormer makkelijk op afstand in de gaten en je weet dus precies welke een storing geeft.

Benieuwd wat een micro-omvormer kost?

Contacteer ons voor een offerte op maat.

20 december 2018         zonnepanelenomvormersmicro-omvormers

  1. nl
  2. nieuws
  3. zonnepanelen en micro omvormers een geslaagde combinatie 3601