kosten digitale meter

Zal jij minder moeten betalen met de digitale meter?

De kans is groot! Uit een online simulator van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt namelijk dat meer dan de helft van de prosumenten die een digitale meter hebben en efficiënt omspringen met hun elektriciteitsverbruik, minder zullen betalen op hun elektriciteitsfactuur dan nu met het prosumententarief. Ben jij een van hen?

Terugdraaiende teller vs. digitale slimme elektriciteitsmeter

Vóór de komst van de digitale meter beschikten eigenaars van zonnepanelen over een terugdraaiende teller. Daardoor kon de distributienetbeheerder niet afleiden hoeveel elektriciteit ze opwekten en hoeveel ze van het net afnamen. Stond de teller bij de jaarafrekening op nul, dan betaalden ze geen netkosten.

Met de digitale meter verloopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. De distributienetbeheerder kan nu wel nagaan hoeveel stroom eigenaars van zonnepanelen van het net halen en daarop worden, net zoals bij andere gebruikers, de nettarieven toegepast. Het prosumententarief, dit is het tarief voor consumenten die zelf duurzame energie opwekken, zou hiermee wegvallen.

Onmiddellijke consumptie van opgewekte energie

De digitale meter geeft meer inzicht in het energieverbruik en zal toelaten dat de meterstanden automatisch doorgestuurd worden. Het ideale scenario is om opgewekte energie meteen te consumeren waardoor je als eigenaar van zonnepanelen minder energie van het net moet afnemen. Toestellen als de vaatwasmachine of droogkast zet je dan best aan wanneer de zon schijnt. Een eigen verbruik van 30 tot 35 procent volstaat.

Alle kleintjes helpen, plan het gebruik van je toestellen daarom slimmer. Er bestaat zelfs energiemanagementsoftware die de toestellen activeert precies op het moment dat er genoeg opgewekte elektriciteit is. Een apparaat wordt dan aangeschakeld op het moment dat de elektriciteitsbehoefte en -productie op elkaar afgestemd kunnen worden.

Minder betalen dan met het prosumententarief

Meer dan 27.000 Vlamingen voerden een online simulatie van de Vlaamse energieregulator VREG uit om de gevolgen van de digitale meter in te schatten. Daaruit is gebleken dat meer dan de helft van hen minder zal betalen met een digitale meter dan met het prosumententarief. Voor de andere groep die meer betaalt, gaat het trouwens om slechts enkele euro’s per maand. Maar door in te zetten op meer zelfconsumptie kan ook deze groep de elektriciteitsfactuur verlagen.

TIP: Wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor eind 2020, behoudt minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller. Voor nieuwe installaties vanaf 2021 komt er een compensatieregeling.

Wanneer komt de digitale meter er?

De invoering van de digitale meter is voorzien op 1 juli 2019, maar die datum lijkt almaar moeilijker haalbaar. De digitale slimme meters zullen eerst geplaatst worden in nieuwbouwwoningen en huizen die energetisch worden gerenoveerd of bij mensen met een budgetmeter of zonnepanelen. Het zal waarschijnlijk tien jaar of langer duren vooraleer iedereen is overgeschakeld.

Betalen prosumenten meer of minder met de digitale meter?

De VREG, de Vlaamse Regulator van de Vlaamse Elektriciteits- en Gasmarkt, legt het uit in presentatie in Prezi: Klik hier.


Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen of wil je meer info? Vraag je gratis offerte en vrijblijvend advies.

 

22 maart 2019         zonnepanelenZonne-kaartzonne-energieduurzame energieslimme meter

  1. nl
  2. nieuws
  3. zal jij minder moeten betalen met de digitale meter 4004