Wat zijn de energietrends voor 2019?

De energiemarkt verandert razendsnel. Duurzame technieken worden populairder, de lokale energieproductie neemt de plaats in van grote centrales en greentechbedrijven willen de manier waarop we met energie omgaan voorgoed veranderen. Hoe? Ontdek het in vijf niet te missen trends in het energielandschap.

Trend 1: Geïntegreerde duurzame energie

Wil je jouw elektriciteitsverbruik zelf bepalen? Dat kan. Vandaag vormen elektrische oplossingen al een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. De afgelopen jaren zijn er in Vlaanderen al heel wat zonnepanelen gelegd, maar om de klimaatdoelstelling in 2020 te halen, moeten er nog heel wat zonnedaken bijkomen. En dat dit zowel visueel als functioneel beter geïntegreerd zal zijn in de woning, is letterlijk mooi meegenomen.

  • Vergeet zonnecellen, denk aan zonneramen, -pannen en -muren: Wat? Normaal uitziende ramen, dakpannen en muren die met enkele structurele aanpassingen elektriciteit opwekken. Je plaatst dan geen panelen meer op het dak, maar mooi uitziende ramen, muren of dakpannen die met een een speciale coating van organische moleculen licht opnemen en naar de zonnecellen naar de rand sturen.
  • Verwarmen met een warmtepomp: Dé toekomst om je woning op de meest energiezuinige manier te verwarmen, is natuurlijk nog altijd de warmtepomp. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie die warmte uit de grond, het water of de lucht haalt via een compressor. Een investering die je een behoorlijke besparing op de energiefactuur oplevert. Ben je aan het bouwen of renoveren, vraag dan professioneel advies om alle energiesystemen op elkaar af te stemmen.
  • Slimme meter: De slimme meters zullen dit jaar geleidelijk aan de traditionele elektromagnetische meters vervangen. Deze nieuwe digitale meters draaien niet meer terug, ze meten hoeveel energie je verbruikt en aan het net teruggeeft en communiceren je verbruik aan je netwerkbeheerder. Betekent dit het einde van het rendement van je zonnepanelen? Voorlopig niet. Lees hier waarom.

Trend 2: Smart Grid en Internet of Things (IoT)

Vandaag wordt elektriciteit opgewekt in grote centrales en is de stroomlevering afhankelijk van de vraag. Een moeilijke evenwichtsoefening, want zonne- en windenergie zorgen voor fluctuaties op het net terwijl producenten op elk moment evenveel elektriciteit in het net moeten injecteren als de verbruikers afnemen. Kortom, deze variabele energiebronnen maken het er niet makkelijker op.

De oplossing? Smart Grids, slimme netten uitgerust met sensoren voor het verzamelen en communiceren van gegevens. Met die informatie kan de stroom automatisch bijgesteld worden en kunnen beheerders op elk moment ingrijpen vanop afstand. In combinatie met slimme meters wordt de geproduceerde elektriciteit optimaal gebruikt. Dit leidt tot Internet of Things, slimme toestellen als wasmachines passen zich aan het stroomaanbod van het moment aan.

Trend 3: Smart Cities

Ook de stad speelt een belangrijke rol in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Steden zorgen voor veel Co2-uitstoot, maar terzelfdertijd kan een slimme stad aan de hand van informatica en Internet of Things de stad op een efficiënte manier beheren en besturen, ook op vlak van duurzaam energieverbruik.

Een paar voorbeelden:

  • Slimme verlichting met led-technologie brandt enkel wanneer voorbijgangers langskomen.
  • Smart Grid en slimme meters maken gebruik van solar-, thermische of windenergie en zorgen voor een efficiënt elektriciteitsbeheer.
  • Sensoren meten vrije parkeerplaatsen, wachtrijen aan verkeerslichten ...
  • Gebouwen zijn geen eilandjes meer. Door bijvoorbeeld energiebehoeften te clusteren en slimmer gebruik te maken van centrale energiebronnen, vergroent de leefwereld.

Trend 4: GreenTech

GreenTech zoekt innovatieve oplossingen voor onze levenskwaliteit en een duurzame toekomst van energie. Denk daarbij aan draagbare energiebronnen zoals gsm-opladers op zonne-energie en kleding met ingebouwde zonnecellen. Maar GreenTech-bedrijven zien ook stopcontacten verdwijnen uit onze woonkamers, draadloze systemen vragen dan enkel stroom wanneer ze gebruikt worden en gaan sluimerverbruik tegen. Of wat dacht je van lichtgevende bomen en planten of zelfrijdende auto’s? Geen sciencefiction, wel een kwestie van tijd.

Trend 5: Duurzame energie wordt goedkoper

Goed nieuws, tegen 2020 wordt duurzame energie goedkoper dan fossiele brandstoffen. Dat zegt een rapport van de International Renewable Energy Agency (IRENA). China is hier de grote influencer, het land deed het afgelopen jaar namelijk grote investeringen in technologieën voor hernieuwbare energie waardoor onder andere de capaciteit aan zonne-energie verhoogde. Als politieke wereldmacht oefent het land zo invloed uit op het energiebeleid van andere landen. Ook in onze Westerse wereld waar de technologie van zonnepanelen, warmtepompen, windmolens en opslag in (thuis)batterijen verder evolueert.

Jouw groene energie? Leg die in handen van ons ervaren team. Vraag vrijblijvend advies of een gratis offerte.

4 januari 2019         duurzame energiezonne-energie

  1. nl
  2. nieuws
  3. wat zijn de energietrends voor 2019 3634