Kiezen voor zonnepanelen of een spaarboekje openen?

zonnepanelen terugverdientijd

Momenteel bestaat er geen betere investering dan zonnepanelen, want een spaarboekje brengt bijna niets meer op en de elektriciteitsprijzen stijgen jaarlijks. Er zijn weinig tot geen alternatieven die renderen. Daarnaast zorgen de dalende installatie- en aanschafprijs van zonnepanelen er ondanks alles toch voor dat het een zinvolle investering is.

Bij iedere prijsaanvraag maakt MR SOLAR graag een berekening van de terugverdientijd van een zonnepanelen installatie. Deze berekening wordt gemaakt aan de tarieven en bekende gegevens van vandaag in elektriciteitsprijs en installatie prijs. Dit is ook berekend aan het gemiddelde distributienttarief en prosumententarief voor Vlaanderen. Ten slotte houdt onze berekening van de terugverdientijd geen rekening met de sterk stijgende elektriciteitsprijzen en licht dalende installatiekosten van zonnepanelen welke zich verder zullen doorzetten. Daardoor zal de terugverdientijd in realiteit nog iets lager liggen dan onze berekening. Hieronder wordt als voorbeeld een berekening gemaakt aan de hand van het verbruik van een gemiddeld gezin.

Zonnepanelen installatie prijs:
6.311 euro
Elektriciteitsfactuur op jaarbasis: 1183 euro
Prosumententarief: 104 x 4= 416 euro (berekend voor een omvormer met capaciteit van 4 kW)
Berekening: 6311/(1183-416)= 8.2 jaar

Wat is de terugverdientijd van een zonnepanelen installatie?

Na iets meer dan 8 jaar is de zonnepanelen installatie profitabel en is uw elektriciteit volledig gratis. Wanneer u weet dat een gemiddelde installatie zonder problemen tot 25 jaar zal werken, betekent dit bijna 17 jaar aan gratis elektriciteit. Het enige onderdeel welke aan vervanging toe is na 15 tot 20 jaar is de omvormer. Een omvormer kost ongeveer 1200 euro, wat overeenkomt met de elektriciteit factuur van één jaar. Dit betekent nog steeds bijna 16 jaar aan gratis stroom voor een zonnepanelen installatie.

Bij een grotere installatie zal de terugverdientijd nog lager liggen, maar bij een kleinere zonnepanelen installatie een stuk hoger. 16 jaar aan gratis stroom komt overeen met een winst van 18.928 euro. Dit is een jaarlijks rendement van ongeveer 6% op uw investering van 6 311 euro.

In 2017 is er geen enkel spaarboekje in België dat een rente boven de 1% garandeert. Voor dezelfde investering als de prijs van een zonnepanelen installatie, met name 7 029 euro,  maakt u met een spaarboekje na 25 jaar net geen 1500 euro winst. Rekening houdende met de inflatie betekent dit zelfs een netto verlies. Dit is voor het best renderende spaarboekje welke 0,80 procent oplevert.
 

rendement zonnepanelen

Op de vraag of zonnepanelen renderen, kunnen we dus overtuigend ‘ja’ zeggen. De winst die u maakt, ligt misschien lager dan voorheen, maar zonnepanelen renderen nog altijd beter dan een spaarboekje. Bovendien bent u dankzij uw zonnepanelen installatie niet afhankelijk van energieleveranciers en prijswijzigingen.

Als u vragen heeft over zonnepanelen of zonne-energie, kunt u altijd contact met MR SOLAR opnemen.

Contacteer ons

5 oktober 2017     MR Solar

  1. nl
  2. nieuws
  3. terugverdientijd zonnepanelen