Hoe haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen?

rendement zonnepanelen

Wanneer je investeert in zonnepanelen, dan verwacht je natuurlijk dat je zonnepaneleninstallatie maximaal rendement oplevert. Verschillende factoren bepalen dit rendement, maar je kan ook zelf voor een optimale opbrengst van je zonnepanelen zorgen. Hoe? Ontdek het in onze zeven tips.

7 tips voor een maximaal rendement van je zonnepanelen

1. Denk toekomstgericht

Je wil vandaag een zonnepaneleninstallatie op maat? Verlies je toekomstige energiebehoefte niet uit het oog. Misschien ga je binnenkort voor gezinsuitbreiding? Je hebt plannen om op termijn een zonneboiler, warmtepomp of condensatieketel te installeren? Of je wil de energieverslindende wasmachine, koelkast of diepvriezer vervangen door een energiezuiniger type?

2. Kies voor kwaliteit

Het maximaal rendement van zonnepanelen gaat nauw samen met de het type fotovoltaïsche installatie en de terugverdientijd. De twee meest gebruikte soorten zonnepanelen zijn mono- en polykristallijn. Het rendement per oppervlakte ligt bij monokristallijne panelen hoger, maar omdat polykristallijn beter presteert bij bewolking en net iets goedkoper is, is dit voor België de beste keuze.

> Wil je vrijblijvend advies of een gratis offerte voor een zonnepaneleninstallatie op maat? Vraag het aan onze experten.

3. Kies een betrouwbare installateur

Het lijkt evident, maar om het maximum uit je zonnepanelen te halen, laat je ze installeren door een erkende en professionele installateur van zonnepanelen. Na een correcte opmeting en advies over de plaatsing mag je een maximaal rendement van je zonnepanelen verwachten.

TIP: Bekijk een aantal referenties van soortgelijke projecten.

4. Hou rekening met je dak

Niet alleen de hellingsgraad, ook de oriëntatie van je dak speelt een rol bij het rendement. De ideale hellingsgraad van een zonnepaneel ligt tussen de 20 en 60 graden en je zonnepaneleninstallatie presteert het best wanneer ze zuidoost of zuidwest gericht is.

5. Investeer in een goede omvormer

Naast de plaatsing van de panelen is ook die van de omvormer van belang voor een maximaal rendement. De omvormer vormt een essentieel onderdeel van je zonnepaneleninstallatie, dus je investeert hiervoor best in kwaliteit. Een goede vakman geeft je correcte garantievoorwaarden en houdt bij de plaatsing van de omvormer onder andere rekening met de afstand tussen de panelen en de omvormer, de temperatuur van de ruimte waar de omvormer zich bevindt en met de dikte en kwaliteit van de kabels.

6. Onderhoud van zonnepanelen

Ligt er te veel vuil op je zonnepanelen, dan heeft dit een negatieve invloed op het rendement. Hoe vaak je jouw zonnepanelen moet reinigen, hangt af van de locatie en omgevingsfactoren. Meestal is een poetsbeurt per één tot vijf jaar voldoende om een maximaal rendement én maximale besparing te genieten. Laat je zonnepaneleninstallatie jaarlijks nakijken om permanente schade als gevolg van natte connectoren of losgekomen schroeven te voorkomen.

7. Last but not least: monitor je rendement

Weersomstandigheden, gewijzigde omgevingsfactoren zoals een recent nieuwbouwproject dat schaduw veroorzaakt op je dak of mechanische defecten zorgen voor een degradatie van het rendement. Controleer de prestaties van je zonnepaneleninstallatie daarom op regelmatige tijdstippen. Alleen op deze manier haal je alles uit je zonnepanelen en profiteer je van een maximaal rendement.

28 januari 2019         zonnepanelenzonne-energieduurzame energie

  1. nl
  2. nieuws
  3. maximaal rendement zonnepanelen 3755