batterijen

Zonnepanelen zijn ook rendabel zonder terugdraaiende teller dankzij de thuisbatterij voor energieopslag

Heb je al gehoord van het injectiesysteem voor zonnepanelen?

Wanneer jouw zonnepanelen meer energie opwekken dan ze verbruiken, injecteer je het overschot aan stroom op het elektriciteitsnet. Wanneer de zon niet schijnt, neem je dan opnieuw - betalend - energie af van het net. Dus betaal je alsnog voor jouw energieverbruik ‘s nachts en tijdens bewolkte dagen. Hoewel je duizenden euro’s investeerde in de ‘duurzame’ zonnepanelen op jouw dak. Met andere woorden: Je geeft aan jouw energieleverancier, maar krijgt niets terug. Dat lijkt geen goede deal te zijn...

Gelukkig bestaat hiervoor een oplossing: de thuisbatterij. Daarmee sla je de energie van jouw zonnepanelen toch op voor eigen verbruik (autoconsumptie), waardoor jouw energiekost (afname van het net) daalt.

Is een thuisbatterij wel een interessante en rendabele investering? Wij zochten het voor jou uit!
In deze blog staat alles wat je moet weten over de opslagbatterij voor zonnepanelen.

Vraag advies aan een van onze medewerkers!

Welke premies bestaan er voor de thuisbatterij? 

Tot eind 2024 voorziet de Vlaamse overheid een premie voor de installatie van een thuisbatterij. Vóór eind maart 2021 bedroeg de batterijpremie € 250/kWh opslagcapaciteit. Deze werd evenwel geplafonneerd tot € 3.200.

Daar kwam evenwel verandering in op 1 april 2021. De overheid trok de aankooppremie voor thuisbatterijen op naar €300/kWh opslagcapaciteit, voor de eerste 6 kWh. Deze premie kan nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskosten en is daarom geplafonneerd tot €2.550 (wat neerkomt op 35% van de gemiddelde investeringskost). Deze subsidie zal elk jaar dalen en eindigt op 31 december 2024. Hetzelfde geldt voor de premie voor zonnepanelen. Dus hoe sneller je deze compensatie aanvraagt, hoe beter.

Wanneer je nog een analoge meter hebt en een digitale meter moet aanvragen bij de netbeheerder, dan rekent zij plaatsings- en installatiekosten aan (incl. kosten voor de meterkast, de demonteringswerken en/of aanpassingswerken aan de meterlocaties). In dat geval verhoogt de Vlaamse overheid het bedrag van de premie met maximaal 100 euro.

Wil je graag meer weten over hoe je jouw batterijpremie kan aanvragen? Wil je weten aan welke en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Lees het hier.

Is er een batterijpremie voor eigenaars die niet in Vlaanderen wonen?

Voor eigenaars van zonnepanelen buiten Vlaanderen geldt er een andere regio gebonden regelgeving. De Brusselse overheid past een compensatiesysteem toe en werkt met een systeem van groenestroomcertificaten. In Wallonië draait de teller terug en past de overheid geleidelijk aan het het prosumententarief toe.

Wie in Vlaanderen vóór 2021 zonnepanelen liet plaatsen én over een analoge teller beschikt, kan nog genieten van de terugdraaiende teller tot 2024. In dit geval fungeert de terugdraaiende meter als jouw batterij. Hiervoor betaal je jaarlijks een prosumententarief. Voorlopig kan je tot januari 2025 uitstel vragen voor de installatie van een digitale meter. 

Heb je vragen over de batterijpremie? Klik hier!

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Bij iedere investering is de kostprijs van groot belang. Wat is de prijs van een thuisbatterij? Belangrijker nog: wat gaat die investering jou uiteindelijk opbrengen?

Bij de investerings- en rendementsberekening van een thuisbatterij houden wij rekening met twee belangrijke zaken:

Enerzijds houden we rekening met jouw autoconsumptie. Wanneer we spreken over autoconsumptie hebben we het over de opgewekte energie die je meteen zelf gaat verbruiken. In het injectiesysteem (met de digitale meter) is het dus van belang om de grootverbruikers (vaatwasser, wasmachine en droogkast) overdag te laten draaien, zodat je jouw groene energie nuttig besteedt. Wanneer je energiebewust verbruikt, hoef je ’s avonds veel minder stroom van het openbaar net af te nemen. Op die manier haal je meer rendement uit je investering.

Anderzijds is de kostprijs van de thuisbatterij afhankelijk van het type of merk, de opslagcapaciteit en je verbruikersprofiel. MR Solar biedt verschillende merken thuisbatterijen aan zoals HuaweiSolaxLG en Enphase. Op deze manier kunnen we altijd een gepaste batterij-oplossing aanbieden op maat van elke klant. 

Om een idee te krijgen van de kostprijs van een batterij maken we hieronder een simulatie voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik van 3.800 kWh per jaar. 

*Dit is geen exacte prijsberekening. De prijs is afhankelijk van type thuisbatterij en verbruiksprofiel

Wanneer we bovenstaande scenario’s vergelijken, besluiten we dat de combinatie van zonnepanelen met thuisbatterij de interessantste investering is die je sneller terugverdiend dan een installatie zonder opslagbatterij. Daarbovenop maak je op jaarbasis meer winst dankzij de combinatie met een batterij. Een PV-installatie met thuisbatterij kopen is dus een slimme investering.

Door het plaatsen van een thuisbatterij verhoog je meteen jouw autoconsumptie van 30% tot wel 65%. Je hoeft hierbij niet langer jouw overtollige energie te verkopen op het net om dan ’s avonds toch energie van het net te moeten aankopen aan een veel hoger tarief. De batterij vangt de overtollige energie grotendeels op en zorgt voor een financieel rendement tot wel 10%!

Ben je benieuwd wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen? Of wil je graag meer weten over hoeveel een thuisbaterij kost? Onze collega’s geven met plezier vrijblijvend advies en een offerte op maat van jouw persoonlijke situatie. 

  1. nl
  2. nieuws
  3. is een investering in thuisbatterijen wel rendabel 6821