image8.jpeg

Extra rendement halen uit je zonnepanelen

 

Ook geïnvesteerd in zonnepanelen met het oog op een mooi rendement de komende jaren? Het huidig injectiesysteem dwingt ons om bewuster om te gaan met ons energieverbruik. Ook met onze eigen opgewekte stroom via zonnepanelen. Door bewuster met je energieverbruik om te gaan, zal je zo weinig mogelijk opgewekte stroom terug op het net te steken en tegelijkertijd zoveel mogelijk rendement uit jouw zonnepanelen halen. Maar hoe dan? 

Wel, in deze blog geven we je enkele tips & tricks voor meer rendement en een efficiënter energieverbruik. Wandel je met ons mee? 

Tip 1: verbruik op het moment dat je stroom opwekt, overdag natuurlijk! 

Sinds de invoering van het nachttarief gingen we bewust de vaatwasser, wasmachine en andere grote energieverbruikers pas 's avonds, 's nachts of in het weekend opzetten. Het nachttarief bracht immers de minste kosten met zich mee.

Nu de Vlaamse overheid het nieuwe injectiesysteem heeft ingevoerd, moeten we onze mindset rond energieconsumptie veranderen. De grootste energieverbruikers leg je voortaan beter aan tijdens die momenten waarop je met jouw zonnepanelen de meeste zonne-energie opwekt. Overdag dus.

Wanneer je op de zonnigste momenten te weinig energie verbruikt, steek je die zelf opgewekte zonnestroom terug op het net. Hiervoor krijg je een kleine vergoeding, maar die weegt niet op tegen de kost van de elektriciteitsafname tijdens bewolkte of donkere dagen. Met andere woorden creëer je een dubbele win wanneer je tijdens zonnige momenten jouw grote verbruikers aanzet. Zo hoef je geen energie van het net te halen en hoef je dus niets te betalen voor de zelf opgewekte zonne-energie die op dat moment je gebruikt om je elektrische apparaten te laten werken.

Zet vanaf nu dus jouw vaatwasser, wasmachine, droogkast en andere toestellen zoveel mogelijk overdag op. Dit is misschien niet vanzelfsprekend wanneer je overdag vaak buitenshuis bent. Daarom geven we je hieronder graag vier extra tips om alsnog overdag te verbruiken:

  1. Zet je vaatwasser op net je het huis uit gaat of zet die overdag op wanneer je toch van thuis uit werkt.
  2. Plan je grote verbruikers in het weekend in. Zo kan je bijvoorbeeld de was doorheen de werkweek verzamelen om tijdens het weekend op de zonnige moment te wassen.
  3. Programmeer je toestellen om rond de middag te starten.
  4. Sommige elektrische apparaten zijn bedienbaar vanop een app met je smartphone. Dan kan je vanop een afstand je grootverbruikers opdracht geven om te werken zodra de zon schijnt.

Tip 2: elektrisch rijden - laadpalen

De opmars van elektrische wagens is niet meer te stuiten. Ook hybride wagens veroveren de automarkt. Wanneer je jouw elektrische of hybride wagen thuis zou opladen dan zou je jouw energiefactuur meteen de lucht zien inschieten. Tenzij je zonnepanelen hebt liggen, want dan kan je de wagen tijdens de zonnige momenten opladen.

Ook hier is er weer sprake van een duidelijke dubbele win: dankzij jouw laadpaal heb je altijd een opgeladen auto terwijl je zonder extra kosten optimaal gebruik maakt van je zelfopgewekte zonne-energie dankzij jouw PV-installatie. Belangrijk hierbij is natuurlijk om onze eerste tip ook in acht te nemen. 

Nog geen laadpaal of zonnepanelen? Klik hier voor gratis advies. 

Tip 3: de thuisbatterij

De thuisbatterij is geen nieuw fenomeen meer. De opslagbatterij zorgt ervoor dat je overtollig geproduceerde stroom kan opvangen om later te gebruiken wanneer de zon niet meer schijnt. Hierdoor injecteer je die energie niet op het net en hoef je die 's avonds bijvoorbeeld ook niet opnieuw van het net af te nemen waardoor je dus geen extra kosten betaalt voor je energieverbruik na de zonne-uren.

Zodra je meer stroom zou verbruiken dan je wat je op dat moment opwekt, maak je dus gebruik van de energie die je op de thuisbatterij stockeerde. Want laat ons eerlijk zijn: je kan zo optimaal en bewust mogelijk omgaan met jouw energieverbruik, je zal nog steeds stroom verbruiken op momenten dat er geen zonlicht meer is. En dan is zo’n thuisbatterij dé ideale oplossing. 

Conclusie

Verandering is altijd een uitdaging. Mensen zijn dan ook gewoontedieren. Maar dankzij onze drie tips haal je meer je rendement uit jouw zonnepanelen terwijl je bewuster omgaat met jouw energieverbruik.

Ben jij benieuwd welk rendement jij zou halen uit zonnepanelen? Contacteer ons gerust! Karl en zijn collega’s staan met plezier voor jou klaar. 

  1. nl
  2. nieuws
  3. extra rendement halen uit je zonnepanelen 6842