knipsel 1578476909

2020: Wanneer komt de digitale meter?

Sinds juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters en vervangt het stelselmatig de bestaande analoge meters met draaiteller. Elk Vlaams gezin krijgt er de komende 15 jaar eentje. Investeerde jij in zonnepanelen? Wat betekent de digitale meter dan voor jou?

We geven een antwoord op 5 veelgestelde vragen:

1. Hoe werkt een digitale meter?

Net als de klassieke verbruiksmeters meten de digitale meters het elektriciteits- of aardgasverbruik. Het grote verschil is dat digitale meters de gegevens via een ingebouwde communicatietechnologie verzenden en ontvangen en je meterstanden vanop afstand uitlezen. Ook diensten zoals de omschakeling van enkelvoudig naar tweevoudig tarief kan vanop afstand. 

De digitale meter wordt een slimme meter wanneer je deze koppelt aan allerlei apps, toepassingen of huishoudtoestellen om je gebruikscomfort te verhogen en je verbruik te laten dalen.

2. Wat zijn de voordelen?

Zowel meteropnames als de wisseling tussen dag- en het tweevoudig tarief gebeuren met de digitale meter vanop afstand. Er hoeft dus niemand meer langs te komen. Ook krijg je meer details over je dagelijks energieverbruik en kom je te weten op welk moment je precies verbruikt. Zo kan je op zoek gaan naar eventuele sluipverbruikers en energie besparen. Vanaf 2021 zal je jouw eigen groene stroom kunnen vermarkten als je meer produceert dan je verbruikt.

3. Wat met de digitale meter en zonnepanelen?


De digitale elektriciteitsmeter telt ook terug, maar dan op een virtuele manier: wat je op het elektriciteitsnet injecteert, wordt afgetrokken. Vervolgens wordt de rekensom gemaakt om tot een eindtotaal te komen. Van zodra je de digitale meter hebt, kan je kiezen tussen twee opties:

• Je houdt het huidige facturatiesysteem volgens het principe van de terugdraaiende teller. 
• Of jouw elektriciteitsinjectie en afname worden apart gemeten. Je betaalt geen prosumententarief, wel netkosten op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Dit kan voordelig zijn als je veel verbruikt wanneer de zon schijnt.

BELANGRIJK:

Tot je installatie 15 jaar oud is (te rekenen vanaf de keuringsdatum van de installatie), wordt de digitale meter automatisch ingesteld op het oude systeem. Mocht je dit willen, kan je ook vroeger overschakelen naar het nieuwe systeem. Installeer je zonnepanelen na 31 december 2020, dan kan je niet kiezen en start je sowieso in het nieuwe systeem.

Wil je weten welk systeem je het best kiest als prosument? De VREG maakte een tool waarmee je een simulatie kan doen. Let wel, dit is een richtlijn en geen garantie.

4. Wanneer krijg je een digitale meter?

Fluvius streeft ernaar om maandelijks 50.000 nieuwe meters te plaatsen. Wanneer je bouwt of grondig verbouwt en nieuwe energiemeters nodig hebt, wordt sowieso al een nieuwe digitale meter geïnstalleerd. Je betaalt dan zoals voordien zelf de plaatsingskost. Is een van je oude meters defect, dan vervangt Fluvius deze (gratis) door een digitale. Wanneer je zonnepanelen hebt, neemt Fluvius zelf contact met je op om de oude meter te vervangen. Dit moet voor eind 2022 bij alle woningen met zonnepanelen gebeurd zijn.

Ontdek wanneer jij aan de beurt bent.

5. Wat gebeurt er met mijn opgebouwde productieoverschot?

Dat blijft van kracht. Het eindsaldo van je klassieke meter wordt overgenomen bij de vervanging en wordt verrekend bij de eerstvolgende jaarafrekening.

Conclusie

Enkele jaren geleden maakten we een overstap van een enkelvoudige meter naar een dag- en nachttarief waaruit we een financieel voordeel haalden. De overstap naar de digitale meter betekent hetzelfde voordeel. Door een mentaliteitswijziging in ons dagelijks verbruik zal de injectie goedkoper zijn dan de huidige terugdraaiende teller. De mogelijkheid tot batterij opslag zal dit in de toekomst des te duidelijker maken! 

Wie sneller van dit prijsvoordeel wenst te genieten, kan vanaf 2021 zelf kiezen om de terugdraaiende teller in te ruilen voor digitale meter. 

Benieuwd of je met de digitale meter minder zal moeten betalen? Lees het in onze eerder verschenen blog.

Wil je meer informatie over zonnepanelen? Neem contact met ons op voor een gratis offerte.

  1. nl
  2. nieuws
  3. 2020 wanneer komt de digitale meter 5135